Wordpress

WordPress Veritabanı Optimizasyonu Yapmak

WordPress Veritabanı Optimizasyonu konsuna geçmeden önce WordPress’ten özetlemek gerekirse anlatmak isterim. WordPress ücretsiz bir şekilde indirebileceğiniz, açık kaynak kodlu, başlangıç olarak herhangi bir kodlama bilgisine gerek kalmadan kendi web sitenizi/blogunuzu oluşturmanızı sağlayabileceğiniz içerik yönetim sistemidir. Geliştirilmeye oldukça açık olan bu sistemle kodlama bilgisine sahipseniz büyük projeler bile oluşturabilirsiniz. Hatta bazı büyük firmalar, kurumlar web sitelerinin içerik yönetim sistemi olarak WordPress kullanmakta*.

WordPress kullanıldığı bilinen internet sayfaları

Adobe Blogs
LinkedIn Official
Samsung Newsroom
Inside BlackBerry
The Apple Blog
eBay Inc
PlayStation
Flickr Blog
Domain Tools
cPanel
Hostgator
Pepsi Refresh Everything
Smashing Magazine
Mashable
TED
Code for America

*Örnek verilen internet sayfaları değişebilir/değişmiş olabilir.

Her sistemde olduğu şeklinde WordPress sitelerde belirli bir süre sonrasında bazı nedenlerden dolayı yavaşlamaktadır. Yavaşlığa yol açan başlıca nedenlerini ve çözümlerini listelemeye çalışacağım.

Not: Aşağıda anlatacağım işlemleri yapmadan önce yedek almanızı tavsiye ederim.

WordPress’i ilk kurduğunuzda aşağı yukarı 200kb civarında bir SQL’iniz bulunduğunu görmüş olacaksınız. Veritabanınız içeriklere bağlı olarak (başlık, etiket, görsel, eklenti kurulumu vb) her geçen gün büyüyecektir. Veritabanınız ne kadar büyük olursa her yeni talep bir o kadar süre alacaktır. Sitenize gelen ziyaretçilerde içerikleri yada aradıkları şeyleri zor bulacaklardır.

1- Kullanılmayan eklentileri silin

Daha önce kurulum yaptığınız fakat kullanmadığınız eklentileri silmeniz hem veritabanında yer açacaktır, eklenti güncellemeleri için WordPress çekirdeğinde devamlı çalışan update-core’u rahatlatacaktır. Eklentileri silmeniz durumunda WordPress sitenizde gözle görülür hızlanma görmüş olacaksınız.

2- WordPress’in yazı revizyonları özelliğini kapatmak/temizlemek

Yazı revizyonları özelliği, yazılarda yaptığınız değişimleri ve önceki sürümlerini veritabanında tutmaya, istediğinizde bundan önceki yazıya geri dönmenizi elde eden WordPress’in bir özelliği. Bir yazıda ne kadar değişim yapmış olursanız o kadar fazla gözden geçirme kaydınız oluşur. Bu da veritabanında fazladan yük ve yer anlama gelir.

WordPress yazı revizyonları özelliğini kapatmak için ana klasörde bulunan wp-config.php dosyasının içine aşağıdaki kodları ekleyebilirsiniz.

//disable WP Post Revisions
define('AUTOSAVE_INTERVAL', 300); // seconds
define('WP_POST_REVISIONS', false);

Kodları ilave ettikten sonra veritabanınızda bulunan işlem yapmadan önceki yazı revizyonlarını bulup temizleyebilirsiniz.

Öncelikle phpmyadmin’e giriş yapın sonrasında sol taraftan kullandığınız veritabanını seçin. Gelen ekranda üst bölümde bulunan SQL kısmına tıklayınız.

Aşağıdaki sorguyu SQL kısmına yapıştırıp çalıştırın.

SELECT COUNT Adobe Blogs, `post_type` FROM `wp_posts` GROUP BY `post_type`;

SQL komutunu çalıştırdıktan sonrasında gelen ekranda size kaç tane gözden geçirme kaydı bulunduğunun bilgisi gelecek. Sonrasında bu kayıtları silmek için yeniden SQL kısmına gelmiş olarak aşağıdaki kodu yapıştırın ve çalıştırın.

DELETE p, r, m
FROM `wp_posts` p
LEFT JOIN `wp_term_relationships` r ON (p.`ID` = r.`object_id`)
LEFT JOIN `wp_postmeta` m ON (p.`ID` = m.`post_id`)
WHERE p.`post_type` = 'revision';

Bu işlemden sonrada tüm gözden geçirme kayıtları silinmiş ve veritabanınızda gözle görülür bir küçülme olacaktır.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. ama bu işlemi yaparken öncelikle yedekleme de şart baya sıkıntılı durumlar oluşabilir :)
    bilgilendirme ve config dosyasına yapılan eklemeler için de teşekkür ederim. ilk defa öğrenmiş oldum.
    başarılar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün