Kitap

Tüm Olanlara “Seyyah”

Selamlar okurlar,

Büyük bir kalabalığın içindeyim ve herkesin dilinde farklı sözcükler duyuluyor. Kimi ekonomiye, kimi sevgisine, kimi ailesine, kimi dostuna, kimi kendine, kimi tayibe, kimide hayale. Anlaması güç olduğu noktalarda seyyah olmak herşeyi daha net anlamaya yarıyor gerçekten.

Hayatımızda yaşanan her bir ana seyyah kalmak oldukça acı verici olsa gerekki değilde gibi ama öyle de gibi, yani gibi ama işte değilde gibi, ne neyse işte anlayın. Saçmalıyoruz yine, her zamankinden biraz daha farklı ama. Eskiden kalma bir anıya değil, eskiden kalma bir şahsa değil. Artık saçmalamayı farklı bir boyuta aktararak kendimize, ruhumuza saçmalıyoruz. Bir yandanda stres ve siniri çekiyor. Bence iyi yapıyoz.

Büyük bir bilinmezin içindeki çocuğa sormalıyız “Burada İşin Ne?”. İkilemler arasında kalmış bir çocuk, henüz neler olduğunu bittiğini anlayamamış gibi. Her gün farklı sorunlarla, farklı insanlarla tanışıp bir yerlerde bir ışık, bir umut arıyor gibi. Tam olarak ne istediğini bilmiyor ama. Sağa mı sola mı? Siyah mı Beyaz mı? İleri mi Geri mi? hep bu sorularla geçecek ömrü gibi.

Bu cihan dönerken tüm olaylara, konulara, insanlara, hayvanlara, iyilere, kötülere, çocuklara, annelere, babalara, kardeşlere, ben seyyah kalıyorum.

Şimdi bir kahve arası veriyorum, bekleyin geleceğim….

Evet, bir konudan bahsedelim istiyorum aslında, herkesin günümüzde çok sık yaşadığı sorunlara değinmek, onları bir nebzede olsa seyyahlıktan çıkarmak. Başlıklar halinde gitsem nasıl olur? iyi olur gibi ben başlıklara böleyim, o kadar seyyah olduğumuz konu var ki…..

Ekonomi

Makarnanın 6 TL’ye dayandığı, doların allah dağlarına çıktığı, yağ fiyatlarının uçtuğu, un savaşlarının olmayacağı, hatta ekmeğin 3 lira olup aylık bir asgari ücretle sadece ekmekle bile yetmemesi. Marketlerin her üründen sadece 1 adet alınabilir sınırı koyması. Benzin fiyatlarının artması, dizelin anlamsızlaşması, kapalı sarayların açılması, altın varakların kırılması. Şaka şaka bu sondaki kırılır mı la, “Altın Varak” o….

Evet seyyah olduğumuz noktaları hafif hafif gördük gibi. Çözümümüz yok, sadece turistiz.

Cinayet ve İntiharlar

Günümüzde çiçek olan kadınlar bir bir cinayete kurban giderken, insanlar kendisini binaların tepesinden, köprülerden, yollardan, bileklerden artık ne tür intihar çeşidi varsa denerken görüyoruz. Neden? Cinayetlerin sık olması adaletimizin gerçekten bu durumlara susması olabilir mi sizce? Vatanı için ölen insanlara “Şehit” diyoruz. Peki bu kadınlar ne için ölüyor? Boş yere öldürüldükleri için onlara “Melek” diyebilir miyiz?

Harbi diyorum la, diyebilir miyiz? Sokakta karı koca kavgasına karışamaz olduk. Heeey!!! Adam karısını dövüyor ve insanlar sadece ellerindeki pahalı telefonlara sarılıp video çekmek oluyor. Bırakın video işini başkaları yapsın, tutsanıza, saldırsanıza. Kadın ölünce ama ” ahh gitti garibim “. Seyyah olmamak lazım!!!

İntiharlar konusunda gerçekten bir yorum yapamıyorum. Bu ülkede ekonomiden kaynaklı çok intihara şahit olduk. Bu zamanlarda dahada çok olacak gibiyiz. Seyyah kalan ekonomimize teşekkür ediyoruz. Helal !!!

Yalanlar

Günümüzde hepimiz söylememize rağmen, bize karşı söylenen her yalanı bilmemiz, görmemiz ve buna sadece seyirci kalmamız bazı şeylerin değişmesi gerektiğine işaret olmalı. Çünkü gerçekten bile bile yalanı görmek, duymak acı verici. Hepimiz söylüyoz kardo şimdi birbirimizi satmayalım. Pembesi, mavisi, sarısı, yalan mı yalan yani yapcak bişi yok. Ama sonunu bile bile yalana devam etmek, yalanla yaşamak, yalanın Y’sini bile ustalık eseriyle yaşatmak ve buna turist olmak garip.

İnsan değişken bi varlık. Yalan ne kadar yanlış olsada, insanlarımız yalana bile seyyahlık yapmayı seviyor!!

Son

Günümüzde iyi olmak gerekli. İyiliği öyle illa parayla yapmaya gerek yok. Durup dururken sokakta yürüdüğünüz anda birine ” heeey bugün çok şıksın, günün güzel geçsin ” demek ne kadar güzel gelebilir bir insana düşünsenize? Hadi bunu yoldan geçene söyleyemediniz, esnafa söyleyin. Esnafın önünden geçerken, ” Dükkanınız çok güzel, bol kazancınız olsun ” diyin mesela. O gün belkide bu söze ihtiyacı olan birçok insan var çevrenizde, 1 saat sonra intihar etmeyi düşünen bir adama söylenecek bir güzel söz ne kadar etkileyebilir?

Bazen insanları tek bir laflada geri çevirebilirsin, bazen onlarca satırlada. İnsanlar sizin düşmanınız olmamalı, günümüz ne kadar kötü geçsede yapmamalısınız bunu. Tüm olana bitene seyirci kalmak….

Seyyah Nedir?

Seyyah, gezgin, turist anlamına gelen bir kelimedir. Seyir halinde olma durumudur. Geçmişe dönüp bakarsak en ünlü gezginimizin Evliya Çelebi olduğunu görebiliriz. Seyyahlar turistlik gezi gibi düşünülsede Seyyahlar, gitti,gördücülerdir. Gittikleri yerleri özenle tasvir eder, kayıt altına alır ve insanlarla paylaşırlar. Bizim herşeyi paylaştığımız gibi….


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün