Kitap

Psikolojik Tramva – Öfke ve Sinir Kontrolü

Psikolojik tramvalar çok fazla etkili olabilecek güce sahip bence. Gündelik hayatta bile birçok düşünceyi veya kararı anlık olarak etkileyebilecek seviyede bir şey. Kişisel olarak yaşanan tramvaların sebepleri ya ailedendir yada sevgilidendir. Çevrende yaşayan, psikolojik tramva geçiren kişilerdende olabilir tabi.

Kişisel blog sitemde bazen kendimden, yaşadıklarımdan veya çevreme verdiğim verim ve fikirlerden bahsetmek istedim. Bir insan tramva geçirmek için illa bir cinsel istismar geçirmek zorunda değil. Yaşadığı hayata çok fazla karışıldığında otomatik olarak beyin karşı savunma yaratabilir herşeye. Buda insanda agresifliğe ve anlık olarak sinire neden olabilir.

Doktor değilim ama her insan kendisinin doktorudur. Kendi kafanda kurduklarını dışarı yansıtırken aslında onlarla kavga edersin. Düşüncelerinin yarattığı etki kafanda çok büyük olaylar yaratabilir. Sorunlar sonuçları getirebilir, sonuçlarda sorunları yaratabilir. İnsanın kendini tanıması ve yaşadıklarını göz önüne getirdiğinde kararlarına etki etmemesi için kendisi ile savaşması ya bir sınav, ya da bir oyun. Tercihi kararlar, düşünceyi insanlar yaratır.

Öfke ve Sinir Kontrolü

Çok asabi olduğum söylenir. Bazen fikirlerimi doğru yerde kullanamam ve sonradan aklıma gelir. Tıpkı bir sorunu düşünürken aynı bir filmi izler gibi izleyip sonradan yorumlayıp kendimde bulduğum hatalar gibi.  İnsanda bir öfke vardır ancak bu çoğu insanda damara basılma tabiri ile olan nadir konular hakkında ortaya çıkar. Tabi bir insanın kendisi ile kavgası öfkenin başlıca sebebi’de olabilir :)

İnsan felsefe gibi bir şeyleri düşündüğünde bir süre sonra kurmaya başlar ve hayatını sorgular. Tıpkı felsefe dersinde anlatılan sorgulama terimi gibi hayattaki herşeyi sorgulamak gibi. Kendi ile yaşadığı sorunları çevresinden dahada baskı alarak bastırmaya çalışan kişi bir süre sonra patlar ve kontrol edemez. Sinir kontrolü patlamadan sonra yapılamayan tek şeydir.

Ailesel yaşanan konular içerde kalmalıdır, düşünceye yayıldığında kafada çok büyük sorunlar yaratabilir. Çevrende ki insanlarla arandaki bağlar, gelecek kaygıları, istediklerini elde edememe. Bunların hepsi bir sorun aslında kişisel bakımdan. Sen mesela çevrende ki insalarla aranı hep sıkıfıkı tutmak istersin ama diğeri seviye olsun ister. Her insan farklıdır düşünce konusunda her insanıda tanıyamazsın.

Gelecek kaygıları insanda yarattığı korku ve şüphe paha biçilemez mesela. Sana bir yandan güç veren şey zarar verir. Antibiyotik gibi düşün, virüse karşı savaşır ama kan hücrelerine zarar verir. Psikolojik olarak yaşanan sorunlar bakıldığı zaman bir kitaptan, çevrenden, ailenden, insanlardan veya hayalden geçebiliyor. Bunların çözümü psikologlar değil, çözüm tamamen insanın kendisi.

Kurmak, Çabalamak ve Elde Etmek

Her insan ister kapısında bir arabası, akşamları gideceği bir evi ve kapıyı açan kadını. İnsanlar hayal kurar ve kendi dünyasında yarattığı benliğini başrole koyarak hareket eder. Bunların öncülüğünü en başta insan kendisinde bulur, sonra çevresinden aldıkları ile kıyaslar ve ortaya koyduğunu şaheser gibi bakar bakaar durur.

Halbu ki bir insan kurduğu hayalleri için çabalar. Her zaman istedikleri olmaz doğrusu ama hedefi var ise ona ulaşmak için herşeyi yapar. Tıpkı üniversite sınavına hazırlanıp iyi bir okula gitmek gibi. İnsanlar elde ettikten sonra daha farklı düşüncelere girer. Buna bir sonraki bu bölümün 2. sinde anlatmayı planlıyorum.

Psikolog değilim, profesör değilim.

Sadece yazıyorum.

2. bölümde görüşmek üzere.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün