Genel

Toplumsal Girişimcilik Nedir?

Sosyal girişimcilik, farklı bir kavram gibi düşünülse de kısaca bir girişimcilik türüdür. Bu girişimcilik türünde, kapitalizm minimum seviyede tutulur. Yani kapitalizmin iyi yönleri bu sistem ile toplum için kullanılır. İş hayatında verimlilik ya da kar gibi etkili kavramlar bu girişimcilik türü ile iyi yöne, faydaya ve özveriye dönüşür.

Sosyal Girişimcilik İçin Özgün Olmak Şart Değildir!

toplumsal Girişimcilik tek başına ele alındığında özgün fikirlerin daha aktif bir şekilde iş yaptığını ve daha fazla geri dönüş aldığını söyleyebilirim. Sosyal girişimcilik alanında, fikirlerin özgün olunmasına pek fazla önem vermezler. Burada dikkat edilmesi gereken daha farklı unsurlar bulunuyor. Dünyanın herhangi bir yerinde zaten var olan bir fikir düşünün, bu fikirde yer alan sorunlara çözüm getirmeli ve dünyanın daha iyi bir yer olmasına katkı sağlayacak adımlar atmanız önemlidir. Hal böyle olunca da var olan bir fikir üzerinden yürüyebilirsiniz. Özgün olup yeni fikirler ortaya atmanız şart değildir.

Sosyal Girişimciliğin Ana Konuları Nelerdir?

Sosyal girişimciliğin en önemli unsurlarından bir tanesi; kar edilme düşüncesi ile yola çıkılmamalıdır. Çünkü bu düşünceyle yola çıkıldığında girişimcilik başarısız olacaktır. Yine de kar amacı güderek yapılan sosyal girişimciliğin de başarılı olması için gerekli hususlar vardır. Bunları sizlerle yazının devamında paylaşacağım.

Yaşadığımız topluma olan faydaları ve olumlu etkileri düşünülerek hareket ettiğinde başarı elde edilir.

  • Sağlıklı bir şekilde barınma
  • Alkol, madde ve uyuşturucu bağımlılığı
  • Kadına şiddet
  • Kadın hakları
  • İşsizlik sorunu
  • Tüm insanlar için eşitlik

Sosyal Girişimcilik Neden Önemlidir?

Girişimcilik genel olarak finansal yönde belirli bir özgürlüğe kavuşmaya çalışan insanların tercihidir. Son dönemlerde pek çok başarılı örneğini de görüyoruz. Sosyal girişimcilik ise yaşadığımız dünyada ki problemleri düşünen, kendi derdi gibi davranan , var olan topluma olumlu bir katkı sağlamak isteyen kişilerin gerçekleştirdiği bir girişimciliktir. Bu kişiler yaşamış oldukları çevreyi ve dünyayı güzelleştirmek için çalışır. Tabi ki bunun yanı sıra maddi kazanç da sağlanır ancak maddi kazanç, atılacak adımlarda ön planda olmamalıdır.

Maddi kazanç konusu ikinci planda olmasına rağmen bu girişimcilik türünün gündelik aktif dünyamızda var olmasının pek çok sebebi mevcut. Bunlardan en önemlisi de dünyadaki kaynakların tüketiminde büyük bir azalma olmasıdır. Sosyal girişimciler maddi kazanç dışında manevi bir tatminlik duygusu ile yola çıkmaktalar. Arkamızda sürdürülebilir bir miras bırakma düşüncesi de bu kişilerde ön plana geçiyor. Haliyle de yaşadıkları alanlar ve toplum için etkili adımlar atmak istiyorlar.

Dünyanın gelecek nesillerimiz için daha yaşanılası bir yer haline gelmesi için sosyal girişimcilik etkilidir. Toplumsal değişimler ve sosyal iyilik kavramı bu girişimcilik türünde önemli kavramlardır. Bencilliğin ve kar amacının ön planda olmadığı; sağlık, eğitim, çocuk işçiliği, evsizlik gibi önemli konularda var olan sorunlara çözüm bulmanın artık bir gerekliliğidir.

Sosyal Girişimcilik Eğitimi

Türkiye’de ve dünyada sosyal girişimcilik için birçok değerli kurumdan eğitim alma şansınız var. Kendinizi eksik hissettiğiniz her konuda bu kurumlardan destek alabilir ve aklınıza takılan her soruyu sorabilirsiniz. Parçaların bütünleşmesini istiyorsanız; dünya da ve ülkemizde var olan sosyal girişimcilik örneklerine de bakabilirsiniz. Herkes bir sosyal girişimci olabilir. Fark yaratmak ve topluma katkıda bulunmak istiyorsanız neden sosyal girişimciliğin örnekleri arasında olmak istemezsiniz ki?

Sosyal Girişimci Olmak İçin Gerekli Olan Kriterler

Söylediğim gibi herkes olabilir. Önemli olan gerçekten bunu yapmak istemenizdir. Var olan sorunlara ve problemlere karşı iyi bir gözlem yeteneği ile adım atmanız yeterlidir. Gözlem yeteneği bu alanda en önemli kriterler arasında yer alıyor diyebilirim. Toplumlardaki sorunların iyi bir şekilde gözlem yapılması sonucunda bu alanda fark yaratabilirsiniz. Gözlem yeteneğiniz ile fark ettiğiniz soruna dair her şeyi azimle ve hırsla devam ettirmelisiniz. Kısa sürede pes etmenin hiçbir faydası olmayacaktır. Gereken yerde çözümleriniz uğruna riskler de alabilmelisiniz. Alacağınız risklerin sonucunda başarısızlık yaşama düşüncesini tamamen yok etmeniz de gerekiyor. Her alanda olduğu gibi burada da başarıya odaklanmalısınız.

Gözlemlediğiniz soruna ve sorunlara dair bir adım atmadan önce tüm detayları araştırmalısınız. Araştırma esnasında farklı dillerden farklı konumlardan kaynaklarda araştırmanız önemlidir. Her türlü kaynak sizin için etkili adımınızın bir parçası olacak. Pes etmeden uzun süre azimle çalışabilmek de önemlidir. Sosyal girişimcilik için en önemli konulardan biri bireysel çalışma sevdasından uzak olmanız gerekir. Burada daha çok toplumsal çalışmaya önem vermelisiniz. Bireysellik burada pek etkili olmayacaktır.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün