Genel

Hacker Neler Yapar?

Hacker, bakıldığı zaman kötü bir anlam taşıyan ancak kendi içerisinde atom gibi parçalanan bir yapı diyebilirim. İster kötü, isterseniz iyi niyetli düşünebilirsiniz ancak genel olarak iyiler kendilerine hacker mahlasını koymazlar. Bu dünya çok karışıktır ve içerisine girildiğinde gerçekten çıkılması zordur. Peki hacker kişiler neler yapar?

Hacker Nedir?

Örnek ile açıklamak isterim bu başlığı. Birisi siz evde yokken bilgisayarınıza bir şekilde bağlantı kurarak sizin yerinize işlemler yapsa ve size parasal veya farklı yoldan zarar vermeye kalkan kişiye hacker denir.

Kısaca hacker, bilgisayar sistemlerine veya ağ sistemlerine izinsiz bir şekilde giriş yaparak veri çalmaya veya zarar vermeye çalışan kişilerdir. Güvenlik zafiyetlerinden yararlanarak yapılan bu işlemler günümüzde çok fazla yaşanabilmektedir.

Hacker’lar Neler Yapabilir?

Eğer gözü kara bir kişi ise herşeyi yapabilirler. Bilmiyorum dese bile birşeyler hakkında fikir sahibi olduğunu ve bir işe başladığında kesinlikle sonunu getireceğini söyleyebilirim. Çevrenizde eğer hackerim diyenler var ise çok fazla kulak asmayın derim. Bu kişiler bu işlere çok meraklıdırlar ve devamlı gelişmek isterler. Bu süreçte sizde zarar verilecek kişilerin arasında girebilirsiniz aman dikkat :)

Sosyal Medya Hacker’ı

Bu kişiler ticaret veya hobi olarak meslek edindikleri bir iştir. Sosyal medya hesaplarına göz diken bu kişiler genel olarak yüksek takipçili veya ünlü hesaplara yanaşırlar ve ellerinden geleni yaparlar. Bu süreçte emin olun sizler mesajlara cevap veren bir kişiyseniz her yoldan sizle erişime geçmeye çalışır. E-posta göndererek sizi mail yoluyla hacklemeye çalışır veya size mesajlar göndererek sosyal mühendislik uygulayabilir.

Eğer değerli bir hesabınız veya bir ünlü iseniz bu tür olaylarda dikkatli hareket etmeniz gerekir. Yalancılara inanmamak ve herkese sataşmamanız gerekir :)

Vatan Hacker’ı

Bunlara diyecek bir şey bulamam maalesef. Çünkü bu twitter’da twit atmak gibi bir olay. Bir siteyi hackleyip Türk bayrağı ve osmanlı müziği koymak vatan hackerliği ilan ediliyor.

Ülkemizde bu tür kişiler bunları aslında yetenekleri ile yapmıyorlar diyebilirim. Hack forumlarında paylaşılan exploitler ile google’da dork aratarak siteleri bulup hazır açıkları veya admin bilgileri olan sitelere girerek işlem yapıyorlar. Bunlara hacker demek aslında çokta uygun değil. Biz bunlara Lamer deriz :)

Zarar ve Kötülük Hacker’ı

Tüm amacını zarar vermeye ve bu kişiden herşeyini almaya çalışan hacker tipidir. Bu kişilere sokakta rastlasanız dahi sizlere bir şey göstermezler. Kendilerini gizli tutarlar ama dikkatli olmazlar çok fazla. Kötülük ve zarar konusunda akıla gelmeyecek algoritmalar kurabilirler. Bu kişiler kafayı kırmış kişilerdir.

Bazende çok konuşur ve tehditkar konuşur bu kişiler. Tabi insanız dilde kemik yok bazen değişebiliyor bünye. Mesela arkadaşınız hacker ve her yerde bir şeyler anlatıyor ve terse gidiyor herkese. Eğer geçmişinde yaptığı şeylere şahitlik yaptıysanız veya biliyorsanız onun boşa konuşmadığını bilmeniz gerekir. Psikolojik olarak hackerlar yalnızlık çekerler ve bundan dolayıda çok konuşmaya veya agresifliğe vurabilir bu durum. Dikkat edin derim :)

Klavye Hacker’ı

Bunlardan çok fazla korkmayın. Klavyede size birçok tehdit savururlar ve sizi kendilerine inandırmaya çalışırlar. Günümüz teknolojisi ile hack veya saldırı için kullanılan programlar ile işlem yapmaya kalkarlar ve başarısız olurlar. Bu kişilere çok kaale almayın derim. Ancak karşı taraf kafayı kırma derecesinde psikopatsa ve bu işe kafayı takıp öğrenirse yandınız demektir :) Kaçın kaçın :)

 

Peki Taha mumcu kimdir?, Bu sorunun yanıtını Ben Kimim adlı yazımda okuyabilirsiniz.

https://tahamumcu.com.tr//ben-kimim/


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Güzel bir makaleye değinmişsiniz, Hacker’lık konusu günümüzde daha da fazla önem kazandı. Çünkü Dünya’da savaşlar daha çok siber ortama taşındı. Bir ülkenin ekonomisine zarar vermek, o ülkenin önemli kişilerinin, şahıslarının hesaplarının ele geçirip bir söylenti çıkarılması ile mümkün olabilir.

    Böylece Borsa’da o ülkenin kağıtları ve ülkenin para birimi değer kaybeder ve kazanan taraflar olur. Eskiden msn’den flood yapıp kendini hacker sananlar vardı :) hani lamer derlerdi. Özellikle yazılım işi ile uğraşan developer’lar bu işe security ile başlamıştır.

    Tabi günümüzde işler daha da zorlaşıyor. Çünkü yeni teknolojiler ile birlikte eskiden çok ekmek yenilen bir çok açık artık iş görmemeye başladı. Sonuç olarak bir özlü söz vardır. “En güvenli sistem, fişi çekili sistemdir”. Bu nedenle her zaman açıklar olacak ve bu açıklardan yola çıkarılarak sisteme zararlar verilmeye birileri tarafından devam ettirilecektir.

    Devletimizde bu alanda siber savunma ve uzay savunma bakanlığı kurmuştu diye hatırlıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün