VPN Nedir? Ne İşe Yarar?
VPN nedir? Ne işe yarar? Sosyal medya platformlarına uygulanan erişim engellerini VPN ile aşabilir misiniz? VPN programlarını kullanmak kişisel veri ve bilgiler açısından ne kadar güvenli? VPN programı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
VPN Nedir?
VPN, 1996 yılında Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü (PPTP) ile ortaya çıkmış bir sanal özel ağ teknolojisidir. VPN, uzaktaki cihazlar arasında güvenli sanal bir ağ oluşturulmasını sağlar.
VPN kullanmadan çevrimiçi olduğunuzda kullandığınız internetin servis sağlayıcısı (İSS) sunucularını kullanırken çevrimiçi aktiviteleriniz kayıt altına alınır. İSS aynı zamanda gerek IP bazlı gerekse Derinlemesine Paket İnceleme (DPI) ile erişime engeller uygulayabilir. İSS, çevrimiçi olmak için kullandığınız her cihaza IP adresi atar ve bu IP adresi üzerinden çevrimiçi aktivitelerinizi saat saat kaydeder.
VPN ile çevrimiçi olduğunuzda bilgisayarınız, tabletiniz veya akıllı telefonunuz öncelikle VPN sunucusu ile arasında şifreli bir bağlantı oluşturur. İSS tarafından cihazınıza verilen IP adresi ile seyahat eden veri paketleriniz artık VPN sunucusu tarafından verilen IP adresi ile internette dolaşır. İSS’in IP bazlı veya DPI ile uyguladığı erişim engelleri değişen IP adresi ile aşılır.
Ne İşe Yarar?
VPN ile Netflix ABD içeriklerini izleyebilirsiniz. VPN ile bulunduğunuz ülkede daha piyasaya sunulmamış online oyunları konumunuzu sanal olarak değiştirerek oynayabilirsiniz. VPN ile Oscar ödüllerini veya Super Bowl’u evinizden canlı bir şekilde izleyebilirsiniz.
Hulu gibi çevrimiçi platformlar ABD IP adresine sahip cihazlarda hesap açılmasına izin verdiği için VPN ile bunu başarabilirsiniz.
IP adresi değiştirerek sadece internetteki sınırsız içeriği keşfetmezsiniz. Aynı zamanda, IP adresine göre farklı ürün veya hizmet fiyatlamalarını VPN ile kontrol edebilir ve çevrimiçi alışverişlerinizde tasarruf yapabilirsiniz.
Kullandığınız VPN programının sağladığı bant genişliği çok önemlidir. Sınırsız bant genişliği sağlayan bir VPN programı ile kotanız etkilenmeden sınırsız içeriği keşfedebilirsiniz.
VPN programları seyahat sırasında hem ülkenizin içeriklerine ulaşmanızı sağlar hem de gittiğiniz ülkenin erişim engellerini aşmanızı sağlar. Örneğin, Küba, İran, Rusya, Güney Kore, Suriye ve birçok ülke Google’a erişimi engellemiştir. Çin ve Rusya, Google’a erişimi Google’ın kullanıcıları üzerinde çok fazla bilgi topladığını düşünerek engellemiştir. Google gerçekten kullanıcılarının her çevrimiçi hareketini ve anlık olarak fiziki konumunu takip etmektedir.
VPN ile Google’ın çevrimiçi takibini durdurmanız mümkün değildir. Google’ın çevrimiçi hareketlerinizi izlemesini ve kaydetmesini istemiyorsanız Gmail üzerinden veri ayarlarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Bir siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, Chrome veya Firefox gibi çoklu oturum açmaya elverişli tarayıcılarda her çevrimiçi aktivite sınıfı için farklı hesap oluşturulmasını öneriyor. Bu şekilde Gmail üzerinden Google sizi takip etmeye devam etse bile her çevrimiçi hareketinizi tek bir profil altında toplayamaz.
VPN Programı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
VPN programı seçerken öncelikle VPN programının verilerinizi hiçbir şekilde sunucularında kaydetmeyeceğinden emin olmalısınız. ‘’No Logs’’ politikası seçtiğiniz VPN’in öncelikli bir beyanı olmalıdır. VPN programının hangi kullanıcı bilgilerinizi nasıl kaydettiği konusunda açık olması gerekmektedir.
VPN programının bant genişliğini de dikkate almalı ve mümkünse sınırsız bant genişliği sağlayan bir VPN tercih etmelisiniz.
Müşteri hizmetleri her VPN programı tarafından sunulan bir hizmet değildir. Cihazınıza ve VPN kullanım amacınıza göre en iyi protokolleri seçmek ve gerekli konfigürasyonları yaparken yardım almak için ulaşabileceğiniz bir müşteri hizmetleri olması aramanız gereken bir özelliktir.
VPN programının hangi şifreleme yöntemlerini kullandığını araştırın. VPN seçerken sunucu sayısı çok üstünde durmanız gereken bir kriter değildir.
Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu