Seo

Google’da Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Öncelikle merhaba arkadaşlar. Tahamumcu.com.tr’ye hoşgeldiniz.
Bugün yazdığımız Google’da Nelere Dikkat Etmeliyiz? adlı yazıda bakış açınızı birazcık değişiklik yapmak ve SEO konusunu daha yalın bir üslupla anlatmak istiyoruz.

Albert Einstein der ki; “Aslına bakarsak her şey oldukça basit, zorlaştıran insanoğlu”.
Elinizde birazcık toplu iğne var, bunlarla neler yapabilirsiniz? Büyük ihtimalle ilk olarak aklınıza gelenler elbisenizde bir bölüme iliştirme, yakaya fotoğraf takma veya benzer fikirler olabilir. Peki bu iğnelerle neler yapamazsınız? Muhtemelen aklınıza hiçbir şey gelmeyecek!
Albert Einstein’ın aforizmasını bir kez daha kalınca puntolarla hatırlatmak istiyoruz; “Aslına bakarsak her şey oldukça basit, zorlaştıran insanoğlu
Elinizde bulunan toplu iğnelerle düşündüğünüzden oldukça daha çok iş yapabilirsiniz, bu sizin üretkenliğinizle ilgili. Elinizde olan materyalleri kısıtlı ve yetersiz görmeyin, neler yapabileceğinizden oldukça neler yapamayacağınıza odaklanın. Neler yapamayacağınızı keşfedin ve yapabileceklerinizi bir kez daha düşünün!

2016 Senesinin sonlarına geldiğimiz bugünlerde web hayatımızın tam ortasında yer ediniyor. İnternet dünyası hayatımızı istesekte, istemesekte şekillendiriyor.

Birçok ticari faaliyetimizi, anlık ruh durumumuzu, hararetli tartışmalarımızı, olağan dışı gereksinimlerimizi, sıhhat sorunlarımızı, gereksinimlerimizi, alışverişlerimizi ve hatta arkadaşlarımızı bile bulmak için interneti kullanıyoruz. Aradığımız haber, ürün, şahıs ve bunun şeklinde bir oldukça araştırmamızı ise arama motorları üstünden gerçekleştiriyoruz. Arama motorları içinde açık ara önde olan Google.com nedir asla merak ettiniz mi? Google.com emek harcama mantığı nedir? Google.com aramalarında rakipleriniz ilk sıralarda yer alırken siz niçin listelenme de bile problem yaşıyorsunuz? Google.com ile işletmenizi daha verimli bir siteye iyi mi çevirebilir ve sizi milyonların görmesini iyi mi sağlayabilirsiniz? Google.com niçin devamlı algoritma değiştiriyor ve derhal her güncelleme sonrasında siteniz travma geçirmişcesine sıralamada yer değiştiriyor? Bu ve benzer bir oldukça suali elimizden geldiğince şimdi ve vakit içinde cevaplamaya çalışacağız.

Aslına bakarsak google.com düşündüğünüzden oldukça daha açık ve net bir mecra. Bir tek onu düzgüsel bir insan şeklinde görmenizi istiyor. Google.com’a bir insana yaklaştığınız şeklinde yaklaşmayı asla denediniz mi?

Google’a iyi mi davranmanız icap ettiğini, kendinizi iyi mi ifade etmeniz icap ettiğini size betimlemeli bir örnekle anlatmak istiyoruz.
Sizin web sayfanız siz olun, arama motorumuz google.com ise karşınızda ki otorite, her insanın dikkate almış olduğu ve referanslarına oldukça güvenilmiş olduğu hepimiz tarafınca saygı duyulan bir insan olsun.
Lütfen yazının bundan sonraki kısmını hayal ederek ve mantık yürüterek okuyun. Kısa bir örnek vererek sizi bu yazıya hazırlamak istiyorum. Siz spor malzeme satışı yapan bir mağaza olun. Ana sayfanız vitrin, kategoriniz ise raflar olsun. Satış yaptığınız ürünleriniz ise duvara asılı raflarda dursun. Mağazanızın orta bölümünde yer edinen sepetlerde ki ürünler indirimli ürünlerinizi listelediğiniz kampanya yada fırsat sayfanızı temsil etsin. Google’a X şahıs geldi ve nereden iyi bir “spor ayakkabı” alabileceğini sordu. Google ise oldukça süratli bir halde rakibinizin mağazasını işaret etti. Üstelik her ikiniz de aynı ürünü satmanıza, bir oldukça üründe ondan iyi fiyat vermenize ve daha iyi kampanyalarınız olmasına karşın. Peki niçin?

Rakibiniz ve sizin sitenizde bir oldukça ayakkabı satılıyor. spor ayakkabı, spor bot, klasik ayakkabı, deri ayakkabı ve daha bir oldukça spor alanında kullanılan ayakkabılar ve öteki malzemeleri bulunuyor. Google.com ara vermeksizin tüm mağazaları devamlı dolaşıyor.
Sizin ve rakibinizin mağazasını değerlendirirken (ve benzer öteki tüm mağazaları) bazı detayları baz alıyor. Bunlardan size bir kaç örnek vermek istiyoruz;

  • Kaç senedir mağazanızın açık bulunduğunu (domain yaşı),
  • Kaç yıl daha orada olmayı planladığınızı (domain bitimine kalan süre),
  • İçerinin temiz mi yoksa kirli mi bulunduğunu (zararı dokunan içerik barındırıp barındırmadığınızı),
  • Daha ilkin mağazanızda bir problem yaşanıp yaşanmadığını (müşterinin gizlilik ve güvenliğine ehemmiyet verir),
  • Bulunduğunuz binanın standardını (yer aldığınız hosting şirketi),
  • Mağazanızın güvenli olup olmadığını (SSL sertifikası)
  • Mağazanızda her şeyi basitçe ulaşılabilir ve görünür olduğun (site haritalarınız)
  • Mağazanızın daha ilkin hangi işlerde kullanıldığı (ip adresinizin temiz olup olmadığını),
  • Mağazanızın vitrin yerleşimi (ana sayfa yerleşimi)
  • Ürün ve Rafların düzeni (kategori yapınız),
  • Ortada ki sepette bulunan ürünlerin ne sıklıkla değiştiğini (outlet ve kampanyalı ürünler),
  • Aynı ürünün aynı rafta, birden fazla kullanılıp kullanılmadığını (Aynı üründen aynı rafa 10 tane bırakır mısınız? Bu gereksiz etiketlemedir),
  • Ürünlerin kafi şekilde görünüp görünmediğini (eksiksiz ve örneksiz bir yazı ile ürünün izahat metni)
  • Müşterilerinizin mağazanız içinde bir birleri ile konuşmasına izin verip vermediğinizi (ürünleriniz hakkında yazılan yorumlar)
  • Müşterilerinizin sizi değerlendirip değerlendirmediklerini (ürün ve benzer hizmetlerin puanlanması)

ve daha bir oldukça kriteri değerlendirdikten sonrasında Google.com rakibinizi tavsiye ediyor ve alışverişin oradan yapılmasını tavsiye ediyor.
Sizin vitrininiz dağınık, raflarınız dağınık, ortaya bıraktığınız indirimli ürünler senelerdir aynı şekilde duruyor ve üstelik modasının geçeli çok olmuş. Mağazanız  temiz değil, maalesef binanız virane bir yer, mağazanızın olduğu yer ise adeta bir suç mahali şeklinde. Peki ne yapmanız gerekiyor? Bir düzene girmeye ve bu işe nasıl başlayabilirsiniz ve google.com’un size referans olmasını sizce nasıl sağlayabilirsiniz?

Elimizden geldiğince size bir oldukça strateji ve yönlendirmeler ile destek olmaya çalışıyoruz ve destek olmaya devam edeceğiz. Bir sitenin ilk kurulum anından gelebileceği son noktaya kadar web sitenin nasıl arama motoru dostu olabileceğini açık ve net şekilde kaleme alıyoruz, yazmaya devam edeceğiz. Üstelik bu yazacaklarımız bizlerin senelerden beri kullandığı ve hepinizin yakından bilmiş olduğu işleri de kapsamakta. Hiçbir sırrımızı saklamadığımız şeklinde aslına bakarsak bu işin sır olmadığını anlayacaksınız. Mühim olan her insanın gördüğünü değişik yorumlamak ve farkındalık yaratmak. Biz bunu senelerden beri yapıyoruz ve sizin de yapabileceğinize inanıyoruz.

Gayemiz özgüveninizi arttırmak ve sizin de projenizin iyi bölgelere gelmesini sağlayabilmek Siz yalnızca projenize konsantre olun ve önem verdiğiniz projenizle birlikte nefes alıp vermeye başlayın.
Yukarıda bahsettiğimiz her bir madde ve öteki maddelerin anlatımları vakit içinde yazılacak. Bahsettiğimiz mevzular bir kitap oluşturabilecek kadar varlıklı içeriğe haiz konulardır. Her gün tertipli olarak sizinle bir mevzu hakkında yazılarımızı paylaşacağımızı belirtmek isteriz.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

14 Yorum

  1. Hayatımızda belkide en çok kullandığımız şeyi, Google’yi anlamayı ve ununla birlikte yaşamayı kolaylaştıracak tüyolar. Teşekkürler !

  2. Google’yi anlamak hayatı anlamaktır bence. Örneğin bir webmaster Google’yi çözerse ve taktikleri uygularsa bence hayatı kurtulur ve zengin olur :)

  3. Google bize bir çok olanak sundugu gibi kendimizi geliştirmemiz açısından bizi azda olsa zorluyor sanki :D

  4. Etkileyici bir yazı olmuş bilmediğim bir çok bilgiyi öğrendim artık daha dikkatli olacağım

  5. Gayet açıklayıcı bir yazı olmuş öğrenilmesi gereken bilgiler var elinize sağlık teşekkürler.

  6. En ince ayrıntısına kadar degindiğiniz konu için tesekurler efendim bilmeyen ve eksik bilgisi olan için faydalı olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün