GenelGündemTeknoloji

Arama Motorlarının Sitenizi Hızlı Taraması

Gerçektende Siteniz Hızlı mı ?

Arama motorlarının bağlantı hızı ne kadar iyi olursa olsun, arama botlarının arama hızı sizin sitenizin sağladığı bağlantı hızından fazla değildir. Yavaş açılan bir internet sitesinde gezmek sıkıntı verir. Arama Motoru botları da internette olabildiğince insan gibi gezerler iyi bir seo için hızlı açılan sayfalar önemlidir. Tabiki arama botlarının bir sanal zekaları vardır diyemeyiz lakin arama motorları çeşitli algoritmalar ile insanların davranışlarına benzer yapıda hareket ederler. Sevdiği ve güncel olan sitelere daha sık uğrar, güncelliğini yitirmiş ya da erişim problemi yaşadığı sitelere daha az erişim sağlar..

Peki sitenizin hızlı taranması neleri değiştirir ?  5000 index’i olan bir internet sitesinin, içeriği okumadan ve hiç durmadan kaç saatte gezileceğini  hesaplayalım.

Örneğin sayfa başına yüklenme süresi 30 saniye olan bir siteyi inceleyecek olursak.

5000×30=150000 sn yani yaklaşık olarak 41 saatinizi alacaktır. Tabiki sitenizin içeriği geniş ise birden fazla arama motoru aynı anda sayfalarınızı gezebilir ve bazı sitelerin bir kaç dakika içinde index aldığını görebilirsiniz.  Bu nasıl mümkün olabilir ?

Önce botların çalışma hızlarını etkileyen faktörleri sıralayalım;

Sunucu tabanlı performans

Giriş / Çıkış kullanımı:

  1. Sunucunuzun hardiskinden veri okunma hızı
  2. İzin verilen maximum bağlantı hızı
  3. Sunucunuzun izin verdiği maximum işlem sayısı

Eğer sunucu hardisk tepki süresi ve okuma hızı yetersiz kalıyorsa, sayfaya aynı anda gelen bir çok isteğe geç cevap verilecektir. Yine site çıkışınız 1 MB/s diyelim. 2MB /s lik bir çıkış işlemi talep edildiğinde 30 saniyelik yükleme süreleri 60 saniyeye çıkabilir ya da sunucudan hatalar alınabilir. Sunucunuz paylaşımlı ise eğer, aynı anda talep edilen işlem sayısı, sunucunuzun izin verdiğinin üzerine çıkamaz. Eğer sisteminiz için bir cache sistemi kurulu ise sunucu istekleri önemli ölçüde azalacaktır. Cache sistemlerinin yapılandırma ayarları iyi yapılmalıdır. Yeni bir içerik girdiğinizde ya da sisteminize bir yorum eklendiğinde iyi yapılandırılmamış cache sistemlerinde sonuçları cache dosyalarınızı temizlemediğiniz sürece anında göremeyebilirsiniz.

Sunucu yapılandırma gzip

Bir çok linux  tabanlı sunucu içerisinde Cpanel gibi yönetim panelleri web sitesi optimizasyonseçeneklerinden bu ayarı açabilirsiniz. 100 kb bir html sayfayı 10kb boyutuna düşürerek kullanıcıya gönderebilir. Sayfa açılış hızını önemli ölçüde arttırır ve kotalı kullanıcıları sevindirirsiniz ?

Bu ayar panelinizde yoksa eğer, .htaccess dosyasına aşağıdaki satırları ekleyip etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz.

# BEGIN GZIP
<ifmodule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/text text/html text/plain text/xml text/css application/x-javascript application/javascript
</ifmodule>
# END GZIP

 

robot.txt

robot.txt sitenize giren robotları yönlendirip gereksiz sayfalarda ya da klasörlerde oyalanmasını engeller. Admin, tema ve sistem klasörleri gibi sayfaları gezmemelerini söyleyebilirsiniz.

Sitenizin public_html klasörünün root kısmında bu dosyayı ekleyin. WordPress bir tasarım kullanıyorsanız ve admin klasörüne arama motorlarının girmesini istemiyorsanız eğer.

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/

 

Seo için hangi sunucu tercih edilmelidir ?

Bir web sitesi yaparken bütçenizi iyi hesaplamalısınız. Kâr zarar istatistiğinizi iyi analiz etmeli, sunucu tercihinizi ihtiyacınıza göre belirlemelisiniz. Hepsi belirli bir prosedürde olmalıdır. Reklam gelirleri sunucu masraflarınızı karşılamıyor olabilir veya sunucunuz gelen kullanıcı trafiği karşısında yetersiz olabilir.

En çok tercih edilen 4 sunucu türünden kısaca bahsedelim;

Paylaşımlı sunucu / VPS/ Dedicated Server / Cloud Hizmeti (esnek fiyatlı)

Paylaşımlı sunucu:

İyi yapılandırılmamış bir paylaşımlı sunucuda ayarlarınız ne kadar iyi olursa olsun çeşitli sorunlar çıkacaktır. Aynı sunucu içerisinde kapasitesini sonuna kadar kullanan bir kaç web sitesi, doğrudan sizin hızınızı etkileyebilir. İyi yapılandırılmış bir paylaşımlı sunucuda böyle sorunlar olmasa da iyi hit alan bir site için kapasiteleri değişiklik gösterir. Yıllık fiyatlarla çok ucuza sınırsız içerik kapasiteli bir paylaşımlı sunucu alabilirsiniz. Bir paylaşımlı sunucu tercih ediyorsanız, giriş çıkış miktarının sınırlı olacağını unutmayın.Bütçeniz az ise başlangıç için idare eder diyebiliriz.

VPS – Virtual Private Server – Sanal Kiralık Sunucu

Bir bilgisayarın özellikleri sanal sunucu programları ile kullanıcıların ihtiyacına göre bölünür. İhtiyacınıza göre bir sistem seçebilirsiniz. Paylaşımlı sunucular gibi aynı sunucudaki kullanıcılardan çok fazla etkilenmezsiniz. Size verilen kapasiteyi sunucu firmanız izin veriyorsa, sonuna kadar kullanabilirsiniz. Disk alanı sınırsız değildir ama bir çok yönden paylaşımlı sunuculardan hızlı çalışır.

Dedicated Server – Paylaşımsız Sunucu

Bağımsız bir sunucudur, bir çeşit özgürlüktür ama aynı zamanda büyük güç büyük sorumluluktur ? Bir çok firma dedicated serverler için sorumluluk almak istemez. Çünkü serverinize istediğiniz yazılımları yükleyebilirsiniz; bu da sistemde bir çok optimizasyon gerektiren sorunlar çıkartabilir ve tecrübesiz bir kullanıcı güvenlik açıkları bırakacağından dolayı hosting firması sorumluluk almak istemez. Çok yüksek hitli bir web siteniz varsa bu sistemi tercih edebilirsiniz.

Cloud Hizmeti

Biraz değişik bir sunucu türüdür. Hem paylaşımlı diyebiliriz bunun için hem de bağımsız. İhtiyacınız olan miktara göre fiyatını ve kapasitesini otomatik ayarlayabilecek şekilde yapılandırma seçenekleri vardır. Bu sunucu türü hakkında daha detaylı bir yazıyı ileri ki günlerde hazırlayacağız. Bu hizmetin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız. Google, microsoft, amazon gibi firmaların ücretsiz deneme imkanlarını kullanabilirsiniz.

Google – Microsoft – Amazon

Arama motorlarının sitenizde tarama yaparken, performans değişimlerine sebep bir kaç konuya değindik. İyi bir seo için tabi ki bu kadarı yeterli değil. Bir web sitesinin oluşturlması kısmında bu konuya dahil olsa da, o konuya farklı bir yazımızda değineceğiz. Şimdi bir çay molası verelim ?


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün