GündemYazılımTeknoloji

Bu Devirde Yazılımcı Olmak Çok Kolay! Peki Nasıl?

Günümüzde yazılımcı olmak artık eskisi kadar zor bir meslek değil.

Bu Devirde Yazılımcı Olmak Çok Kolay! Peki Nasıl?

Günümüzde artık yazılımcı olmak için eskisi gibi kitaplar karıştırıp, bilgili kişilerden tüyolar alıp, verdikleri tüyolara göre hareket etmek artık günümüzde pekte mümkün değil. Çünkü yaşadığımız çağda bilişim, teknoloji ve bununla birlikte gelen yazılımda çok ilerlemiş durumda. Peki bu yazılımı artık insanlar nasıl öğreniyor? Bu bilgiyi nasıl elde ediyorlar ? Bu soruları sorar gibisiniz, evet evet duyuyorum soruyorsunuz.

Bir konuya başlamadan önce, bir mesleği öğrenmeden önce bu meslek hakkında bazı araştırmalar yapmanız gerekli. Bir topluluğa girdiğinizde ben yazılımcıyım derseniz, size sorulan tek bir soruda baka kalabilirsiniz. Cahil olmamak lazım bu yazılım nedir? Nasıl gelişti? Kimler geliştirdi? Yazılımın ustaları kimler?… gibi konularda araştırma yapmakta fayda var. Tabi bu konuları araştırırken yazılımın iyi yanlarını öğrenin. Kötü yazılımcı olmayın, duyarlı yazılımcı olun. Günümüzde buna çok ihtiyaç duyuluyor, çünkü ülkemiz yazılım konusunda daha bir seviye atlamış durumda değil. Ticaret vasfında çok fazla ilerledik ancak ülkemize faydalı hiç bir şey şu anda ortaya koyulmuş durumda değil. Koyulsa bile destek alabilmiş değil. Gerçekten üzücü ve düşündürücü bir durum.

Ülkemiz tarafından geliştirilen ve devlet tarafından yeterli desteği almayan, oldukça değerlendirilmesi ve desteklenmesi gereken bir linux tabanlı işletim sistemidir. Bunun adı PARDUS

Pardus lise sıralarında şu anda öğretiliyor ancak hala bir gelişme katedilmiş durumda değil. Öğretmenler sanal makina kurmayı öğretiyorlar ve bunun işletim sistemini pardus olarak belirliyorlar. Önemli bir konudur ki gelecek nesil bunları bilmesi gerekli. Belkide aralarından bir tanesi çıkıp ben bunu geliştireceğim diyerek kendine hedef belirlemiş olacak.

Yazılımı Gerçekten Nasıl Öğrenebilirim ?

Destek gören ve günümüzde yararlı bir yazılımcı olmak istiyorsanız öncelikle kendinize bir hedef belirlemeniz gereklidir. Bir yola koyulmadan önce hedef olmadan öğrendiğiniz her bilgi sizi soğutacaktır. Çünkü yazılım zor bir meslektir. Yazılımın gerçekten bir bilgiye hatta ve hatta en önemlisi merakınız’dır. Yazılımı merak olmadan hiç bir şekilde öğrenemezsiniz. Para için öğrenmek istiyorsanız öncelikle merak duyularınızı canlandırmanız gereklidir.

Şimdi gelelim nasıl öğreneceğinize.

İlk önce internet dünyasında öğrenmek istediğiniz yazılım dilini bir araştırın. Yazılım dilini öğrenmek için belirli yazıları ve videoları izleyin.  Bu sizi konu hakkında birazda olsa ileriye atacaktır. Öğreneceğiniz yazılım dilin hakkında örneklere bakın. Bu örnekleri bir kaç defa kendiniz bakarak yazın hatta imkanınız varsa örnekleri bir deftere yazın. Bu sizin kodları daha iyi tanımanızı ve hafızanıza tam olarak yerleşmesini sağlayacaktır. Örnekleri bitirdiniz ve kodları artık yavaş yavaş tanımaya başladınız ve bir örneği kendiniz yazabiliyorsunuz. İşte tam burda devreye merak giriyor. Merak yoksa bunun ilerisini öğrenemezsiniz, çünkü binlerce kodu öğrenmek gözünüzü korkutur. Merak geldi ve daha ileri seviye öğrenmek istiyorsunuz. Tavsiyem öğrenmekte olduğunuz yazılım dili ile yapılan programların veya sitelerin kaynak kodlarını incelemeniz. Çünkü yabancı olduğunuz kod bloklarına karşı bir aşinalık beslemeniz ve bu aşinalığı öğrenirken “ha ben bunu gördüm, demek ki bu işe yarıyormuş” demeniz, hafızanıza daha hızlı bir şekilde işlenir ve bu işlenen kodları unutmamanızı sağlar.

Buraya kadar geldik peki, bu yazıdan ne anladınız diye biri size sorsa ne derdiniz?

Evet bende bu tip çok yazı okumuştum ve ne anladım diye kendime sormuştum. Ama bir dili öğrenirken okuduğum yazılar, makaleler hep aklıma geliyordu. Bu tip yazıları okumak bilgili kişilerden tüyo almak gibidir. Eski usül öğreniyorsunuz daha ne :)

Unutmayın hiç bir zaman para kazanmak için bir meslek öğrenmeyin. Merak ettiğiniz ve hayal ettiğiniz meslek peşinde ilerleyin. Bu sizin iş hayatınızda ve gündelik yaşantınızda çok önemli rol oynayacaktır. Kimse bilgisayar mühendisi olup garson olarak çalışmak istemez. İş yok demeyin iş var fakat iş bulamayıp bulduğu işi ters tepenler’de var. Bundan dolayı herkes iş yok der, aslında var ama beğenen yok.

Bu yazımızda bazı konuları aşıladık. Bu konu hakkında ki düşüncelerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz. Ben yazılımı öğrenirken bu tür yazıları hep okurdum. Gerçekten işe yarıyor. sağlıcakla kalın.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Yazılım öğrenmek için çok büyük ücretler ödeyenler var. Halbuki aynı konular free olarak internette fazlasıyla anlatılmış durumda. Udemyden temel için eğitim seti almak yeterli fazla kasmaya gerek yok aslında :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün