Yazılım

Yazılım Nasıl Öğrenilir? Merak Edilen Konular

Merhaba Ben Taha Mumcu,

Yazılım hakkında size çok şey anlatabilirim aslında. Bir köşeye çekilip elimde kahve ile programların nasıl çalıştığını gazete küpürlerinde ki köşe yazıları gibi kolayca anlatabilirim. Ama öğrenmek için adımları anlatmak biraz uğraş gerektiriyor. Hatta yazılım hakkında hiçbir fikri olmayan birisine yazılımı sevdirmek dünyanın en zor durumu olabilir.

Konuyu çok fazla uzatmak istemiyorum çünkü kahvem soğuyor. Hızlıca yazımı hazırlayıp yayınla butonu ile hedef kitleme ulaştırmak istiyorum. Şimdi adım adım ilerleyecek olursak öncelikle ilk adım. Merak…

Yazılım Nasıl Öğrenilir?

Bunun hakkında birçok blogda veya kitaplarda boş yazılar okumuş olabilirsiniz. Yazılım şöyledir bu dillerden oluşur şunları öğrenirsen para kazanırsın gibi gibi birçok paraya yönelik birçok yazı var. Peki size bir soru sorayım ve sizler bana yorum kısmında yanıt verin. Nasıl fikir ama :)

Yazılım öğrenmek için meraklı mısın?

Bu sorunun cevabını sabırsızlıkla yorumda bekliyor olacağım. Hatta yorumunda kendinden bahsedersen sana fikirlerde verebilirim. Genç yaşıma aldanma dostum. Millet 7 yaşında neler yapıyor :) Neyse konumuza dönelim.

1 – Yazılım Öğrenmek, Merak İster

Sana bunu en başta belirtmeliyim ki eğer bu sektöre bir merak duymuyorsan ve sadece para kazanmak için yaparım diyorsan yanlış yoldasın. Tabi unutmayalım bu yazıyı okuyorsan yazılıma karşı boş değilsindir. Oda seni sevecektir emin ol.

Bir işe başlamadan önce her zaman öncesinde bir hevesle başlar insan. Hüzünle sonlanmaması için ise her türlü araştırmayı yapar ve işe adımını öyle atar. Bu şekilde ilerleyen insanlar her zaman kazanır. Sektörde iyi bir yere gelmek için çaba gösteren ve sektöre bir şeyler katmaya çalışanlar ise herkes tarafından tanınır ve ismi anılır.

Bu yazıyı okuyorsan şu anda meraklı olduğunu varsayalım ve diğer başlıklar ile yazıya devam edelim.

2 – Yazılımcı Olmak İçin Dil Bilmek Gerekir mi?

Bunu şu şekilde düşünmelisin dostum, farklı bir ülkede yaşayan insanın her konuşma dilini veya 2-3 farklı dil bilmesi beklenemez. Ancak yazılım sektöründe gelişen teknolojiler ile artık hiç bir şey bilmeden insanlar ilerleyebiliyor. Tabi bu biraz saçma bir yöntem. Sektöre zarar vermek, kendi eline taş vurmakla aynıdır.

Gerçekten yazılımcı olma merakıyla yanıp tutuşuyorsan, bu soruya yanıtım evet dil bilmen gerekir. Kendine has bir yazılım geliştirmek ve bunu test ederken yaşadığın hazzı yıllar sonra buradan bana ilet. Bu işe meraklı herkesin bu tutkuyu yaşamasını isterim gerçekten. Yeni doğmuş bir bebeğin ağlaması kadar huzur veriyor insana. Tabi sevene :) Sorumuzun cevabını aldıysak bir sonraki başlığa geçelim.

3 – Sitelerde Bilgi Aramayın!

Yazılım sektörü oldukça geniş ve gelişen bir  yapı. Bilip bilmeden herkes yazılım hakkında bir kategori oluşturup buraya birkaç yazı atabiliyor. Bu konu kirliliği tabi google bu konu hakkında inceleme yapamaz tabi ama sizler sitelerden bilgi almayın derim. Aklınıza boş konular gireceğine dolu konuların girmesi daha iyidir.

Yazılım hakkında bir bilgi istiyorsanız kitaplarda veya seminerlere katılarak bilgi alabilirsiniz. Tabi benim önerim seminerler olur. Yüz yüze görüştüğün kişilerden birebir konuşarak bilgi aldığında oldukça iyi olabiliyor. Bir yazılım seminerine gittin ve bir şey anlamadın. Korkma orada ki herkes bilgi sahibidir. Çevrende olan herkese sorabilirsin, yazılımcılar samimi ve cana yakındır.

Kitaplarda bilgi aramak ise biraz sabır ister ama doğrulanmış bir bilgiyi ham olarak aklınıza kayıt edebilirsiniz. Eğer okuyorsanız öğretmenlerinizden bu tip kitaplar alabilir veya D&R mağazalarında bu konu hakkında birçok doğrulanmış kitaplar bulunuyor. İstanbul çevresinde oturuyorsanız kesinlikle İstanbul’da yapılan seminerlere katılın derim. İşinize en çok yarayacak ve merak uyandıracak konuları orada bulacaksınızdır.

Basit ama etkili bir yazı, bu bir yudum kahve sonrasında dahada tatlı olacak. Yazılımcı olacaksan kesinlikle kahveye alışmalısın

Neyse artık konumuza dönmenin zamanı geldi gibi ne diyorduk bilgi aramayın. Bu konumuz bitti yeni bir başlığa atlayalım daha anlatacaklarım var.

4 – Herkesin Dediğine Aldanma!

İnsanlar birinin hevesini söndürmeyi veya bu hevese bir bahaneler bulup mahvetmeyi çok seviyorlar. Bundan dolayı senin kimseyi takmadan öyle bir ilerlemen lazım ki, böyle balyoz vursalar hiç takmadan koşmalısın. Yazılımcı olmak deliliktir, zaman kaybın olmamalı, özellikle evli kişiler için çok zor durumlar yaşattığını söyleyebilirim.

Sektörde çok fazla yazılımcıyım olarak tanıtıp aslında hiçbir bilgisi olmadan sadece ordan burdan yaptıklarını anlatan kişileri takmayın derim. Bunlar sizi şu şekilde yönlendirebilirler. “Yazılımı boşver işim gücüm yok birde dil mi öğrenicem. Boşver git wordpress kur firmalara, kurumlara 1000 – 1500 e sat.” 

Bu düşünce ile yanıp tutuşan insanlar para kazanıyor mu sizce? Evet kurnazlıklarını konuşturarak insanların emeğini tek seferde alabiliyorlar. Bunu 500 600 liraya yapanda var mesela. Bunlar destek sağlamıyor sadece hazır temaları alıp atıyorlar ve kurdum diyorlar. Bunlar yazılımcı olamaz zaten hiçbir zaman. Ancak sen öyle misin? Onları takmayıp yoluna ilerlersen eğer emin ol çok iyi yerlere geleceksin. Şimdi son başlığa geçelim.

5 – Yazılım Öğrenmenin Yaşı Var mı?

Okulda öğretmenlerimiz her zaman derdi, “Öğrenmenin Yaşı Olmaz”. Bu aslında her türlü konuya uyabilen bir sözdür. Okuma yazmayı öğrendiğimiz küçüklük yaşında birçok bilgi öğreniriz. Yeni nesil çocuklar küfür öğreniyor tabi orası ayrıda. Meraklı ve mantığı ile ilerleyen çocuklar, robotlara ilgi duyuyorlar. Robotlar ilerleyen yıllarda biliyorsunuzdur her anımızda olacaklar.

Robotların yapımında çok büyük bir AR-GE bulunur. Bu geliştirmeleri herkes yapamaz. Sadece merak ile başlayan ve işte kendini gerçekten geliştiren yazılımcılar yapabilir. Tabi yazılımı sevmeli, sevmiyorsa olmaz. Klavyenin tuşlarına basarken adeta şiir yazar gibi didaktik ve ölçülü yazmalı. Eğer bir hata yaparsa yazılım çalışmaz. Ama umudunu kesmez ve ilerler, başarı kolay gelmez ama elbet kazanılır.

Size anlattıklarım aslında bilgiye dayalı değil, sadece içinizde bir yazılım merakı varsa onu harekete geçirmek. Genç yaşıma takılıp, “Bu ne anlar yazılımdan” diye düşünenler tabi ki olacaktır. Herkesin fikri kendinedir, takmak için özgün ve olgun bir cümle olmalı.

Yazımızın sonuna gelirken bu yazıyı arkadaşlarına göndererek onlarında görmesini sağlayabilirsin. Özellikle yazılıma ilgi duyan arkadaşların var ise hemen paylaş onlarla. Harekete geçip hemen projelerine başlasınlar. Projelerden çok kazanacaklardır ve her zaman sevdiği işi yapacaklardır.

Ben Taha Mumcu, yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorumlarınızı bekliyor olacağım.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Hocam yazılım güzel bir bölüm. bilgilendirmeleriniz için teşekkürler fakat geçici hevesle bu işe girmeyi planlara hiç tavsiye etmiyorum

  2. Yazılım konusu gerçekten derya deniz bir konudur. Yazınızda güzel noktalara değinmişsiniz teşekkürler.

  3. Yazılımı gerçekten çok öğrenmek istedim okulunu dahi okudum ama öğrenemedim.. :)
    Yazılım bana mı karışık geliyor gerçekten mi öyle bilemiyorum :)

    1. Karışık gelen aslında kodlar değil bilgiler :) Doğru bilgi olduğunda öğrenmek çocuk oyuncağı gibi. Tabi Hırs ve merak çok önemli. Öğrenmek bu zamanda iyi olabilir. Başarılar, iyi bloglar.

  4. yazılım konusunda udemy üzerinden ilginizi çeken bir alana direk dalmak iyidir. yoksa o iyi mi bu kötü mü diye erteler durusunuz. tavsiyem direk. dalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün