Yazılım

403 Forbidden Hatası Nedir? Çözüm Önerileri

Bilgisayar dünyasında dünden bugüne birçok hata kodu ve her hatanın farklı sebep ve çözüm yolları bulunmuştur. Gündelik yaşantımızda her geçen gün farklı hatalar bulunuyor ve hepsi için çözümler üretiliyor. Ancak bunlar arasında sık sık görünen hatalar arasında 403 forbidden hatası can sıkabiliyor. Tam olarak tespitinin nereden kaynaklanabildiği kesin olmadığı için aramak gerekebiliyor. 403 forbidden hatası nedir ve çözüm yolları nerede aranmalıdır kısaca bahsedelim.

403 Forbidden Hatası

Tüm web dünyasındaki developer çalışanlarının karşılaştığı bu hata farklı birçok hatadan ortaya çıkabilir. En fazla hosting veya dosya izinleriyle alakalı bir problemin olmasından kaynaklanan bu hata kodu yazılım tarafında hatalı veya engelli kod yapılarının kullanılması sonucunda da yaşanabilir.

Bu noktada ilk bakılması gerekenler şu şekildedir;

  • Dosya ve Klasör İzinleri
  • Yazılım tarafında oluşturulan .htaccess dosyasının kontrolü
  • Hosting taraflı modsecurity uyarıları.

Şimdi bu noktada ilk çözüm odağı olarak şu şekilde yaklaşmanızı tavsiye edebilirim.

403 forbidden hatasını görüyorsanız eğer öncelikle .htaccess dosyasını bir devredışı bırakarak durumu kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu hata htaccess taraflı sık sık karşılaşılan bir problemdir. Eğer htaccess dosyasını devredışı bıraktığınızda sorun devam ediyor ise klasör izinlerini cpanel veya ftp dosya yöneticisinden public_html dahil içerik dosyalarınızın dosya izinlerinin 755 veya 777 olmasına özen gösterin. 644 olabilir ancak 644 altında 600 gibi izinler bu tür engellere sebep olabilir.

Modsecurity ise hosting tarafında güvenlik önlemleri ile kullanılan bir sistemdir. Bu hataya sebep olabilmektedir. Bazı yapılan php veya fonksiyonel işlemler güvenlik sebebiyle karantinaya veya engellemeye neden olabilir. Bu tür durumlarda sunucuda bulunan modsecurity sistemleri bağlantıları engellemekte ve 403 olarak hata kodu oluşturmaktadır.

Bu noktada aktif kullandığınız hosting firmanız ile görüşerek durumun kontrol edilmesini talep edebilirsiniz. Bunların hepsini deneyip ancak geri dönüş alamadıysanız hosting firmanıza hata kayıtları için ulaşmanızı tavsiye ederim.

Bugünlük 403 forbidden hatasını kaleme aldık. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün