Dijital Hizmet Vergisi Nedir?
Dijital Hizmet Vergisi, kabule dildi ve 1 Mart itibariyle her ay sonu beyan edilecek. Kimleri kapsıyor, kimler bu vergiyi ödeyecek? En azından internetten para kazanıyorsanız siz ödeyecek miniz? Özetlemek gerekirse bir göz atalım. Zira vergiyi ödemek için şu ana kadar yükümlü olup olmadığınızın bir önemi yok. Gelin vergi kapsamında ödeme yapacakların niteliklerine bir göz atalım;
Dijital Hizmet Vergisi
Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişim Icra eden Kanun 1 Marttan itibaren geçerli olacak. Her ay bildirim yapılamk suretiyle %7.5 vergi ödenecek. KDV hariç üstünden hesap yapılacak.
- Arama motorlarındaki reklamlar
- Bant reklamları
- Dijital tüm reklamlar
- Popuplar
- Gazete ve dergilerin web sitelerinde yer edinen reklamlar (Google Adsense şeklinde büyük bir şirketten gelmiyor olabilir mecmua kendisi reklam almış olabilir. Mecmua bu reklamdan elde etmiş olduğu gelirin vergisini ödeyecek. Sitesinde reklam yapanlar dikkat etsin.)
- İnternetten gösterilen film ve dizilerin herhangi programın reklam gelirleri
- Reklam anketleri
- Ücretli dizi ve filmler
- Oyun satışları
- Oyun içi satın almalar
- Oyun içi reklamlar
- Ürün karşılaştırma ve arama motorları (akakce, pinti, kiyasla şeklinde) Bilhassa adres vermişler. Bakınız: “Kullanıcının aramış olduğu ürünleri özelliklerine, fiyata, markaya ya da modele nazaran karşılaştıran hizmetler”
- Bankalara gene kıyak, Bankacılık hizmetlerindeki işlemler kural dışı kapsamında
- Talih oyunları çekilişler ve kuponlar bu vergiye dahil EDİLMEYECEK.
Maddeler bu kadar ve sizin bu vergi kapsamına girip girmediğiniz mevzusunda bir müşavirden informasyon almanız gerekiyor. Bu durumda fazladan vergilendirilecek firmalar, Google şeklinde web reklamlarından gelir elde eden firmalar, Youtube şeklinde girişimler, Youtube benzeri (dailymotion şeklinde siteler.) Yandex, Bing şeklinde büyük firmalar. EA, Rockstar Games, Steam, Riot Games şeklinde oyun dağıtıcılar. Bu örneklerin sonu gelmez.
Başka örnekler, buhtemelen WMaracı, R10, donanım haber şeklinde siteler de bu vergi kapsamına giriyor olabilir. Hepsi bu şekilde örneklendirirken vergi için kayıt olabilecek sitenin İngilizce olması birazcık düşündürdü normal olarak. Zira dili değiştirebilecek bir buton da bulunmuyor. Bu açıdan verginin yabancılara mı geldiği düşünülüyor. Zira yukarıdaki maddelere baktığımızda sitesinde reklam gösterip satış yapmış olup para kazanan örnekleri verdik. Bunların içinde Türk siteleri de bulunuyor.
Buradan denetim edebilirsiniz.
Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu