Yazılım

2021’in En Popüler Programlama Dilleri

Yazılım sektörüne girmek isteyenler için güncel olarak 2021 yılında en popüler yazılım dillerini sıralıyoruz. Oldukça fazla çeşitlerde yazılım dilinden söz edeceğiz. Kariyerinizi belirlerken veya değiştirmeyi planlarken kariyerinizde daha hızlı ilerlemek adına programalama dili öğrenmek isteyebilirsiniz. Hangi dili tercih ederseniz edin bir para ve süre harcamanız mecburi olacaktır. Kararınızı vermeden önce programlamala dilleri ile ilgili aktif bir araştırma sağlamanız etkili olacaktır. 2021 Yılında en çok kullanılan ve güncel programlama dilleri aşağıdaki açıklamalar ile sıralayacağız.

1. Python

Günümüzden en yayın kullanılan Python, basit okunabilirliği, yeni başlayanlar için en ideal yazılım dillerinden biri diyebiliriz. Geniş bir kütüphaneye sahip olan Python’da kolay bir söz dizimi bulunur. C ve C++ benzer olarak popüler birçok program ile entegrelidir. Ücretsiz açık kaynaklı bir programlama dilidir. Kapsamlı destek modülleri ile birlikte diğer web hizmetleri ile kolay bir şekilde entegre olabilir. GUI tabanlı masaüstü uygulamaları ve kullanıcı dostluğu ile popüler bir dil. Animasyon paketleri için kullanabilir, Youtube, Instagram gibi internet sayfalarıda bu dili sıkça kullanır. Kariyer planlamanızda hızlı ilerleyebilir ve günümüzün en güncel yazılım dili olduğunu söyleyebiliriz.

2. Java

Büyük işletmeler tarafından ve dünya genelinde sık sık kullanılan Java, istemci-sunucu uygulamaları geliştirilebilen en yaygın programlama dili olduğunu söyleyebiliriz. Esnek bir dil yapısına sahiptir. Java ile bi kez yazılan bir program, Java’yı destekleyen tüm programlarda çalışır. Ana bilgisayarlardan tutun, akıllı telefonlara kadar taşınabilir halde kullanılma imkanı var. 3 Milyardan fazla cihazda Java uygulaması aktif olarak çalışmaktadır. Büyük verinin yanında uygulama ve web geliştirmede sık sık kullanılmaktadır. Amazon, Google, Youtube ve Twitter ile birlikte benzer biçimi destekleyen programcıların kapsamlı bir çevrimiçi topluluğuda bulunmaktadır. Kariyer açıcısından ilerleyebileceğiniz bir dil olduğunu belirtebiliriz.

3. C#

Güvenli ve daha süratli bir çeşidi olan C#, Microsoft tarafından geliştirilmekte olup, Microsoft’un yazılım çerçevesi ile tam entegreli bir şekilde çalışır. Mobil cihazlar ve tarayıcı eklentiler için uygulamaların geliştirilmesinde destek verir. C#, büyük kod arşivi ile birlikte  çeşitli türlerde kod tabanları bulunur. Nesne tabanlı programlama kavramlarında desteği mevcuttur. Market Watch, Visual Studio ve Bing, Dell gibi benzer biçimde birkaç tane popüler olan web sitelerin arka planında kullanılır.

4. C

En eski ve en yaygın dilin C olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek seviyeli yazılım dilidir. Geniş olarak çoğu projede kullanılabilir. C, taşınabilir uygulamalar ve firmware için ilk tercih edilen diller arasında yer almaktadır. Öğrenme aşaması biraz uzun sürebilir ancak internet üzerinde birçok eğitim seti ve kaynağı bulunmaktadır. Unix işletim sistemi, C programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir. C, programlamarı öğrenmek java ve Python ile beraber temelleri daha sağlıklı olur. PHP, Python ve Ruby gibi benzer dillerde yazmanın temelini barındırır. Buna ek olarak hata ayıklaması, bakımı ve kontrol etmesi basit bir programlama dili olduğunu söyleyebiliriz.

5. C++

C++, C’nin geliştirilmiş bir sürümü olduğunu söyleyerek başlayalım. Uygulamaları çalıştıran sistemleri programlamayanlar için iyi çalışan bir uzantı olduğunu söyleyebiliriz. Programlama ve bilgisayar biliminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek performansı ile bilinen bir dildir. Firefox ve Adobe gibi benzer ticaret ürünler ve video oyunları benzer performansın önemli olduğu yerlerin geliştirilmesinde kullanılmakta.

6. GO

2007 yılında Go ya da Golan olarak API’ler ve web uygulamaları için Google tarafından geliştirilen bir yazılım dilidir. Sistem üzerinde programlamalar için güvenli, verimli ve okunabilir bir dil. Farklı ağlarda bulunan sistemlerin birbirine ileti göndererek yazışma kurması için ihtiyaç duyulan sistemlerde iyi bir şekilde çalışmaktadır. Ayrıntılı arşivlere ve kütüphanelere sahiptir. Ağa bağlı olan çekirdekli sistemlerin ve büyük kod tabanları kolayca yönetilebilir. Bu kabiliyet yardımı ile hızla büyümeye ve popülerleşmeye devam eden programlama dilleri arasında yer almaktadır. Performansı açısından veri bilimcileri içinde popülerlik kazanmış bir dil olduğunu söyleyebiliriz.

7. R

Öğrenmesi zor fakat popüler programlama dilleri arasına giren R, açık kaynaklı bir programlama dili olarak bilinir. Geliştirilebilen ve birçok işletim sisteminde çalışmaktadır. Makina uygulamaları ve istatiksel analitik uygulamalarındada yoğun bir şekilde yer alır. Çevrimiçi geliştirici topluluğuna sahip, yeni kodlama becerileri öğrenirken yardım alabileceğiniz bir alandır. Doğrusal olmayan ve doğrusal yapıda olan modelleme, kontrol etme, hesaplama, yerleşik uygulamalar, çözümleme ve görselleştirme gibi tüm istatistikleri işlemek için kullanılmaktadır. Veri tabanı ile ara yüz oluşturulabilir ve yapılandırılmış veya yapılandırılmamış veriler işlenebilmektedir.

8. Swift

Apple tarafından MAC ve IOS uygulamalarını geliştirme amaçlı kullanılan Swift, uygulama geliştirmeye yönelik Apple mobil cihazlarında kullanılmaktadır. Okunabilir bir dil olması ile birlikte açık kaynaklı kullanımı basit bir dildir. Hem istemci hemde sunucu tarafında geliştirme için kullanılabilir. Kodlama beceresi minimum seviyede yeterli gelmektedir. Xcode programı ile programlama dili geliştirilmektedir. Firefox, SoundCloud ve Wordpress gibi benzer popüler IOS uygulamalarında kullanılmaktadır. Flappy Bird oyununu Swift dili için örnek verebiliriz. Objective-C koduna entegre edilmiş olduğu için yazılım geliştirileri tarafında zamandan tasarruf etmesini sağlar.

9. PHP

Açık kaynak yapısına sahip olan PHP, 1990 senesinde oluşturulmuştur. Sunucu taraflı web geliştirme alanında sık bir şekilde kullanılmaktadır. Eski bir programlama dili olmasına rağmen hala günümüzde birçok yazılımcının hakim olduğu bir dildir. Kütüphane olarak oldukça geniş bir dataya sahiptir. Hata ayıklaması oldukça basit bir dil olup, Yahoo ve Facebook gibi birçok web sitesinin oluşturulmasında rol oynamaktadır. İnternet dünyasında bulunan aktif web sitelerinin %80’inden fazlası PHP dili kullanılarak oluşturulmuştur. Öğrenmesi zor değil, aksine merakla araştırma yapan kişiler için oldukça hızlı bir şekilde hakimiyet kazanabileceğini söyleyebilirim.

10. Kotlin

Kotlin, 2011 senesinde geliştirilmiş olup, işlevsel programlama dillerine destek sunmaktadır. Java ile beraber çalışan Kotlin, Java’ya kıyasla daha kullanışlı bir dildir. Google uygulamalarının çoğunda yer alan Kotlin, Masaüstü uygulamaları, Android uygulamaları, sunucu uygulamaları ve web taraflı uygulamaları geliştirirken yaygın olarak kullanılmaktadır. Netflix, Pinterest, Uber, Javalin, PostMates ve Coursera gibi benzer şirketlerin programalama dili Kotlin’dir. Öğrenimine gelecek olursak basit bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz.

11. Matlab

Matlab, Tescilli bir programlama dilidir ve MathWork’e aittir. 1980’lerin ortalarında çıkan Matlab, Mühendisler ve bilim adamları kullanabilsin diye özel olarak geliştirilmiştir. Derin öğrenme uygulamarı ve makine öğrenimi için kullanılan Matlab, programcılar tarafındanda kullanılmaktadır. Kullanan kişilerin algoritma oluşturmasına, görüntü işlemesine, araştırma doğrulamasına ve veri çözümlemesine olanak tanımaktadır. Matlab ile ilgili soruları MathWork’ün web sayfasından kapsamlı olarak görüntüleyebilirsiniz.

12. Ruby

1990’larda geliştirilen nispeten kolay bir yapıya sahip olan Ruby, Sözdizimi kullanıcı dostu olacak şekilde geliştirilmiştir. İşlevsel programlama gösterimini destek verir. Mimarisi oldukça esnek olan Ruby, Nesne yönelimli bir dildir. Dinamik ve reflektif olan Ruby, Hemen hemen tüm işletim sistemleri ile aktif olarak çalışabilmektedir.

13. Scala

Java ile karşılaşılan sorunları çözmek için geliştirilen Scala, genel amaçlı bir programlama dilidir. Ergonomik ve nesne yönelimli bir dil olduğunu söyleyebiliriz. Aranan diller içinde öğrenmesi ve öğretilmesi en basit dil olan Scala, şirketlerin kendi şirketlerine dahil etmeyi amaçlamaktadır. LinkedIn, Twitter, Ebay, Netflix gibi birçok teknoloji devi Scala’yı kendi ürünleri ve platformlarını için kullanmaktadır. Makina öğrenimi, dil ve web geliştirme alanlarında sık sık kullanılmaktadır.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün