Genel

Kişisel Blog Nedir? Blog Nasıl Açılır? – Blog Açma Rehberi

İnternet yayıncılığına Ağrı Dağı kadar uzaksanız; web tarayıcınızda, adımın derhal yanında gördüğünüz Kişisel blog kelimesinin ne anlama geldiğini bilmiyor olabilirsiniz.

Asla sorun değil, öğrenciye anlatır benzer halde size kişisel blogun ne işe yaradığını anlatabilirim!

Dizilerde, filmlerde, dizilierde, kitaplarda hop aşağı hop yukarı blog kavramından bahsedilmektedir. Küçük bir ihtimal bu yazıya ulaşmadan ilkin blog denilen şeyin ne işe yaradığını merak edip bir iki satır araştırma yapmış olabilirsiniz.

Hıı, asla mi yapmadınız? O zaman her şeye en baştan başlamış olalım.

Blog Nedir?

Blog: İçeriklerin kronolojik sırayla okurlara sunulması ve okurların da tadı yerindeyse yorum yapması üzerine dayalı bir web sayfası düzenidir.

Kişisel Blog Nedir?

O da, bu blog dediğimiz yapının minimum diş fırçası kadar kişisel olanıdır. Şuracığa resmi bir tanım kondurayım da tam olsun. Kişisel blog: İçerikleri tek yazar tarafınca hazırlananan, yazarın ilgi alanları, deneyimleri ve kimi vakit havadan sudan atıp tuttuğu, kendi kafasındaki izlenme çizelgesine bakılırsa içerikleri paylaşmış olduğu web günlüğüdür.

Naturel şimdi web günlüğü dedik fakat mevzuyu; tüm gün işte, ofiste ne yaptığınızı anlatmanız gereksinim duyulan internet sayfaları olarak  düşünmeyin. Daha ziyade, insanların okumasını istediğiniz fakat istediğiniz zaman da yazdıklarınızı değiştirebileceğiniz bir kitap (günlük) olarak düşünün.

Mesela, şu an bu yazıyı okuduğunuz blog, bir kişisel blog örneğidir. Eğer zahmet edip ana sayfaya zapping yapmış olursanız, envai çeşit ve bir çok vakit ilgi alanımdaki mevzulara ilişkin yeni yazılar paylaştığımı görmüş olacaksınız. Konsepti incelemeniz, kişisel blogun ne işe yaradığını anlamanıza destek olabilir.

Buraya kadar kişisel blog nedir sorusuna Bilal’e anlatır benzer halde yanıtlar verdik. Buradan sonrasında işler birazcık karışacak ve mevzunun detaylarına değineceğiz.

“Bana bu kadar yetti abi, ben tanıma bakmak için gelmiştim” diyorsanız, sizinle yollarımız burada ayrılıyor.

Daha fazlasını öğrenmek ve okumak istiyorsanız (ki bence okumalısınız) aşağıdaki başlıklardan devam etmelisiniz.

Bloglar ile Kişisel Blogların Farkı Nedir?

  • Kişisel bloglar tek yazarlıdır, kolay bloglar oldukça yazarlı.
  • Kişisel blog sitelerinde genel olarak kişisel düşünceler ve tecrübelere dayalı içerikler paylaşılır. Bayağı bloglar hit getirecek yada kitlenin ilgisini çekecek her şeyi paylaşabilirler.
  • Kişisel blogların büyüyüp gelişmesi ve trafik elde etmesi daha zor olsa gerek. Şundan dolayı yazabileceklerinizin elbet bir haddi hududu var. Buna bir de yakınlarınız tarafınca olur olmadık eleştirilme kaygısını ekleyelim lütfen. 
  • Kişisel dedik diye bu bloglar yalnız yaşam öykülerini mevzu edinemez. Ayşe ile Fatma içinde geçenleri gelip blogunuza yazmanız bir şey ifade etmez. Yazamaz mısınız? Düzgüsel olarak yazarsınız! Fakat kimse kolay kolay sizin bloğunuzu ziyaret edipte “Ya bu gün acaba bu insanoğlunun hayatında neler olmuş” diye düşünmez.
  • İçerik mevzusunda rahat bir plan takip edilebilir. Bayağı bir blog benzer halde gündelik içerik girme kaygısıyoktur. Örnek olarak ben, minimum haftada 3 içerik girmeye çalışıyorum kimi vakit bu hedefin oldukça altında kaldığım olmuyor değil.

Kişisel Blog Açmadan Ilkin Bilmeniz Gerekenler Neler?

Okumayı sevmeyen, nadiren yada işi düştükçe okuyan insanların dünyasında olduğunuzu unutmayarak işe başlayabilirsiniz. Global çapta milyonlarca takip edeni olan, sayısız blog var. Bu blogların en büyük pozitif yanları İngilizce dilinde izlenme yapmaları ve her insana hitap etmeyi başarmalarıdır. Türkiye’nin nüfusu 80 milyon ve bu nüfusun en iyi ihtimalle 500 bini okuma alışkanlığına haiz kitleden ibaret.

Ne kadar iyi olursanız olun, epi topu 500 bin kişilik bir kesime ulaşabileceğinizi aklınızda tutun. Malum bir bloga dönüşmek için ise Türkiye şartlarında kafadan bi’ 5 – 10 yıla ihtiyacınız var.

Başarı göstermiş bir kişisel blog olmak için insanlara kıymet katmalı ve bunu olabildiğince sık yapmalısınız. Blog açmak, tıpkı günlük tutmaya benziyor. Bu web defterinde kesinlikle belirli aralıklarla yeni şeyler paylaşmalısınız. Kimi vakit uzun kimi vakit kısa yazılarla okurların karşısına çıkmanız gerekebilir. Tüm bu içerik oluşturma zamanı için kişisel hayatınızdan feragat etmeli ve içerik oluşturmak için bilgisayarınızın başına geçmeniz lüzumlu.

İşin birazcık da duygusal boyutuna bakalım!

Kişisel blogunuzu açtıktan birkaç ay sonrasında para sayma makinesi satın alacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsanız. Kafanızda bu şekil şeyler var ise, şimdiden borsayaat yarışına yada iddia kuponlarına felan bi’ bakın derim. Şundan dolayı hakikaten o şekilde olmuyor. Kişisel blogların komik gelirlere erişmesi için bile minimum birkaç yıla ihtiyacı oluyor. Hayatınızı idame ettirecek skalada gelir elde etmesi ise fazlasıyla özveri ve çaba gerektiriyor


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

23 Yorum

  1. Yurtdışında amatör gazeteci olarak bakılırken ülkemizde kişisel blog yazarlarını e-günlük yazarı olarak görüyorlar. Aslında kişisel bloglar içerik olarak bugün şunu yaptım, yarın şuraya gideceğimden çok daha fazlasıdır.

  2. Bu şekilde bir makale yazdığınız için teşekkürler. Bir şey soracağım blog açarak para kazanmak mümkün mü?

  3. Hosting olarak ihs firmasını kullanıyorum, hosting paketinizi nereden aldınız? Öneriyorsanız bende satın almak istiyorum

  4. Çok hoşuma gitti hepsini sonuna kadar okudum. Güzel yazınızdan dolayı teşekkür ederim.

  5. Detaylar önemli fakat herkes bu işe soyunmamalı bence, önüne gelen ya blogger oluyor ya da youtuber. İnternet koca bir çöplüğe döndü işin özü. İşi bilip bilmemek değil mesele, onlarca blog açıp tek bir içerik girmeyenler de var…

  6. Harika bir yazı, içerikte bahsettiğiniz firma ile görüşüyorum ve alım yapacağım. Sayfanız çok hızlı, bilgileriniz için teşekkürler.

  7. Blog açmak için araştırma yaparken rastladım çok güzel bir makale olmuş. Hosting önerilerinizi beklerim. Saolun

  8. İyi bir blogun arka planında konusuna hakim, ince nokta atışı bilgilerle takipçilerini siteye bağlayan bir blogcu vardır.

  9. Kişisel blog açmayı düşünenler için harika bir guide olmuş. Değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.

  10. Çoğu sitede uzun uzun anlatıldığı için pek okuyasım gelmemişti. Güzel bir özet olmuş.

  11. Yeni başlayacak olanlar için güzel bir rehber olmuş. Herkese başarılar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün