Kitap

Erteleme Alışkanlığı Sebepleri ve Kurtulma Yöntemleri

Altyapısında kararsızlık ve korku barındıran erteleme alışkanlığı ilk olarak masum görünse de biriken gene işleriniz oluyor. Aklınızdaki işlerinizi sonrasında diyerek geçiştirmek aslen psikolojinizi daha oldukca yoruyor. Bir işinizi ertelediğinizde enerjiniz düşmeye ve tembelleşmeye başlıyorsunuz. Ertelemeniz aslen sorununuzu yok etmiyor bir tek görmezden geliyor birikmesine vesile oluyorsunuz. Verdiğiniz bu yanlış kararlar, yaşam kalitenizin dibi görmesine ve enerjinizden kayıplara sebep oluyor.

  Genel anlamda spora yada rejime başlarken hep kendimizi kandırır ve “yakında başlayacağım” deriz. Kendinize verdiğiniz bu sözleri tutmadığınızda özgüven kaybı ve mutsuzluğa bağlı olarak başarısızlık ortaya çıkıyor. Kendinize ilke edineceğiniz bir kaç yöntemle işleri nasıl rayına koyacağınıza hayret edeceksiniz.

✪ Erteleme alışkanlığının Sebepleri

1) Ertelemek tembellikle karıştırılır fakat aslen ikisi de farklıdır. Tembel insanoğlu yapacakları işi ötelediklerinde suçluluk hissetmezler fakat erteleyenler bu hisse kapılır.

2) Mükemmeliyetçi insanoğlu genel anlamda kusursuz bir netice beklerler. Eğer yapacakları işin sonucunu kusursuz olarak değerlendirmiyorlarsa o işi yapmaktan kaçarlar.

3) Ruh halinize nazaran iş eğer anlamlı değilse ertelemekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Ödev yapmak mantığınıza uymadığında yada yeteri kadar motive olamadığınızda ertelemeye başvurabiliyorsunuz.

  Ertelemeye alışmış birine aniden bu işleri bitir dediğinizde karşılığında alacağınız yanıt, hasta birine dışarı çıkıp gezelim mi? sorusuna verilen cevapla aynıdır. Hayır! Bundan dolayı aşama aşama ilerleme kaydetmek gerekir. Erteleyip asla başlamamaktansa bir işe başlayıp aralar vererek bitirmek daha iyi olur. Mesela blog yazan birisiyseniz dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzaklaşır ve yazınıza konsantre olmuş olursunuz. Her hangi bir dağınık masada notlar almanız, aklınızda keyif aldığınız bir oyunu düşünmeniz sizi ertelemeye teşvik edebilir. Motive olarak bu işin sonunda ne kadar mutlu olacağınızı düşünün.

 Erteleme Alışkanlığından Kurtulma Şekilleri

1) Bugünün işini yarına bırakmayın: Bekleyerek biriktirdiğiniz işler size bir şey kazandırmaz aksine kafanızın bir köşesini hep meşgul eder ve rahatsız edici şekilde mesele olarak varlığını sürdürmeye devam eder. Problemlerinizi teğet geçer ve sonraya bırakırsanız kendinize yeni çığlar edinmiş olmuş olursunuz. Kesin olup bu sorunları çözme yoluna girdiğinizde özgüveniniz tazelenir ve güçlenerek çıkarsınız.

2) İşleri Anlamlı Parçalara Bölün: Küçücük problemler olacağı şeklinde daha büyük sorunlarınızda olabilir. Burada tüm işi bitirmek için çaba göstermek sizi daha acele sıkar ve sonuçtan uzaklaştırır. İşi bitirmek adına parçalara ayırmak daha azca yorucu ve sizi hedefe ulaşmış hissettirecektir. Bu başarı düşüncesi sizi ertesi güne hazır tutar ve ertelemenize izin vermez.

3) Öncelikleriniz Belli Olsun: Bir işiniz var ise bunun ilk olarak halledilmesi ihtiyaç duyulan noktalarını tespit edin. Kafanızda problemi büyütmek yerine altından kalkabileceğiniz kadarına yoğunlaşın. Ev temizliği yapacaksınız sözgelişi her şeyi bitirmeye kalkarsanız muhtemelen o temizlik uzun süreler asla başlamaz. Bundan dolayı ilkin toz alıp, bölgeleri silip süpüreceğim daha sonrada çamaşırları yıkarım. Ertesi gün perdeleri yıkar ve ütümü yaparım şeklinde planlarınız olsun. Bu sayede işiniz aksamaz ve iş yaparken daha azca yorulursunuz.

4) İşe Erkenden Başlayın: Yapmak istemediğiniz fakat sizi bekleyen bir işiniz var ise ne olursa olsun erkenden başlayın. İşten kaytarma dürtüsü, türlü bahaneler üretme, acil çıkan bir iş şeklinde etkenler sizi uzaklaştırmak için orada olacak. Siz bunlara kapılmadan ilkin derhal işinize odaklanın ve bitirmek için başlayın.

Sonuç: Ertelemek aslen başlayamamaktan kaynaklanıyor. Şu sebeple başladığınızda beyniniz kontrolü ele alıyor ve işi bitirmek istiyor. Asla başlamadığınızda erteleyebilirsiniz fakat başlayıp yarım bıraktığınızda huzursuzluk adım atar ve sizi bitirmeye zorlar. Beğenmediğiniz filmleri bile belli bir aşamadan sonrasında kapatamıyorsunuz. Neden? Sonunu merak ettiğiniz ve bitirmek istediğiniz için. Sevgili blog yazarlarına ek olarak tavsiyem yazacağınız mevzuya bir türlü başlayamıyorsanız boş bir sayfa açıp ilk cümleyi yazmanızdır. Arkası siz istemeseniz de gelecektir.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. En çok spor yapmak istediğimde başıma gelen eylemdi. Sonradan farkettim ki gerçekten de sorun ertelemek. Çünkü başlayınca bitiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün