Nedir?

IMAP Nedir?

IMAP, Web Message Access Protocol‘un (İnternet Bildiri Erişim Protokolü) kısaltmasıdır. IMAP size e-posta iletilerinizi direkt e-posta sunucusu üstünde yönetme olanağı sunar.
Buna nazaran, eğer hesabınızı e-posta programınızda IMAP hesabı olarak kuracak olursanız, gelen e-posta iletileriniz artık direkt uçbirim aygıtına indirilmez, aksine siz bir tek mevzu satırlarıyla beraber iletilerin bir listesini alırsınız. Sadece bir iletiyi açtığınız vakit o ileti tamamen yüklenir.
Ek olarak, e-posta sunucusu üstünde kendi klasörlerinizi oluşturabilir ve iletileri bu klasörlere kaydırabilirsiniz. Bu iletilere dünya genelinde ve pek oldukça aygıt üstünden ulaşabilirsiniz.

POP3 ile IMAP arasındaki fark nedir?

E-posta iletilerini almanın iki yolu vardır:

IMAP: E-posta iletileri bilgisayarınız ile e-posta sunucusu içinde senkronize edilir. Ek olarak, iletilerinizi sıralamak için sunucu üstünde kendi klasörlerinizi oluşturabilirsiniz. IMAP kullanılması durumunda, Outlook ya da bir akıllı telefonla (iPhone/Android/vb.) bu klasörlere erişim sağlayabilirsiniz. Bunların haricinde, Communicator vasıtasıyla tıpkı evinizde akıllı telefon yada bilgisayarla olduğu benzer biçimde, dünya genelinde aynı veri kümesine erişim sağlayabilirsiniz.

POP3: E-posta iletileri bilgisayarınız tarafınca “alınır” ve varsayılan ayar olarak, sunucudan silinir. Bunun sonucunda, artık o iletilere hiçbir şekilde erişim sağlanamaz – ne bir akıllı telefon üstünden, ne de üstünden. Sunucu üstünde klasörler oluşturma ve bu klasörleri pek oldukça cihazla senkronize kullanma olanağı da yoktur.

Özet olarak:

  • Eğer e-posta hesabınızı birden fazla aygıtla kullanmak ve kendi klasörlerinizden yararlanmak istiyorsanız, IMAP kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • E-posta iletilerine erişim için bir tek tek bir aygıt kullanıyorsanız, kaide olarak POP3 üstünden erişim yeterlidir.

IMAP kullanmanın özel işlevleri / avantajları

E-posta iletilerini silmeniz durumunda, bu iletiler en önce bir tek “silindi” (üstü çizilmiş) olarak görüntülenirler. Bu e-postaların sunucudan kalıcı olarak da silinmesi için, mesela Outlook’ta: “Düzenle/Silinen iletileri kalıcı olarak sil” seçeneğini seçin.

Bir IMAP hesabının avantajları:

  • Pek oldukça bilgisayardan e-posta iletilerinize erişebilirsiniz
  • Ortak kullanılan bir E-posta kutusunu birçok kullanıcı ile paylaşabilirsiniz
  • IMAP, sunucu üstünde süratli ve basit bir halde klasör/alt klasör oluşturmanıza olanak sağlar. E-posta programları kullanıldığında bu klasörler yalnızca “yansıtılır”, doğrusu oluşturulan tüm klasörler aslen sunucu üstünde bulunurlar
  • Düzenleme işlemi mahalli PC üstünde değil, sunucu üstünde gerçekleştiğinden, mesela “arama” ya da “sıralama” benzer biçimde e-posta eylemlerini düşük performanslı bilgisayarlarla bile gerçekleştirebilirsiniz
  • Ek olarak, IMAP sunucumuz IDLE Extensions (push mail) hususi durumunu de desteklemektedir, doğrusu, yeni bir e-posta iletisi alındığında, bu ileti okunmamış olarak görüntülenir ve siz buna ilişkin bir bildirim alırsınız. Bu yüzden “Al” butonuna tıklamak ya da bir yoklama aralığı belirlemek lüzumlu değildir.
IDLE Extension Fonksiyonu varsayılan olarak bir çok güncel e-posta programında (örn. Outlook, Outlook Express, Thunderbird, Netscape, vb.) etkinleştirilmiştir.

Pek oldukça cep telefonu e-posta istemcisi benzer şekilde bu fonksiyonu desteklemektedir.

Tamamlayıcı açıklamalar: E-posta iletilerinizi düzenleyebilmek için, her durumda devamlı bir web bağlantısına ihtiyacınız bulunduğunu lütfen ihmal etmeyin. POP3 (SSL/TLS) üstünden e-posta iletisi alımı düzgüsel olarak 995 numaralı bağlantı noktası üstünden gerçekleştirilir; buna karşılık IMAP (SSL/TLS) varsayılan olarak 993 numaralı bağlantı noktasını kullanır. SMTP (SSL/TLS) (Giden posta sunucusu) vasıtasıyla e-posta iletilerinin gönderilmesi 465 numaralı bağlantı noktası üstünden gerçekleşir.

Silinen e-posta iletileri ilk olarak çöp kutusuna göç eder ve disk alanı kaplamaya devam ederler. Bu durumda kalıcı olarak silme işlemini çöp kutusunda gerçekleştirebilirsiniz. Alternatif olarak, yaygın kullanılan e-posta istemcileri mahalli arşivleme olanağı sunarlar. Arşivleme mahalli olarak bilgisayarınızda depolanır ve bu yüzden posta kutunuzun depolama alanına gereksinim duymaz.
Sizin tarafınızdan oluşturulan bir IMAP klasörüne taşınan e-posta iletileri, belirli bir süre sonrasında otomatikman silinmez.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün