Nedir?

Plesk Panel Nedir? Özellikleri Nedir?

Plesk panel, web sayfası yönetimine destek olan bir denetim paneldir. Hem Windows hem de Linux işletim sistemlerinde kullanılabilen Plesk Panel, tüm hosting işlemlerinizi basitçe denetim edebilmenize destek sağlar. Oldukça sayıda kullanıcı tarafınca tercih edilen Plesk Panel, size site yönetiminde büyük bir zaman ve kolaylık kazandırmasıyla da öne çıkar.

Plesk Panel Nedir?

Web sitenizi web üstündeki kullanıcılara açabilmeniz için gereksinim duyacağınız en mühim iki kavram, domain ve hostingdir. Domain öteki adıyla alan adı sitenizin web üstündeki adresidir. Hosting ise sitenize ilişik tüm verilerin web üstünde erişilebilmesi elde eden barındırma servisidir. Hosting hizmeti, servis sağlayacı firmalar tarafınca verilirken, web sitenizin yönetimi site sahiplerine aittir. Hosting ile ilgili tüm mevzuları yönetebilmeniz için ise ergonomik paneller kullanılmaktadır.

Hosting işlemlerini basitçe uygulayabileceğiniz denetim panelleri içinde, Plesk Panel ön plana çıkar. İnternet sitenizi yönetmenize destek olan Plesk Panel; alan adı değişiklik yapma, e-mail hesabı oluşturma, klasör izinlerini ayarlama ve çeşitli dizinleri erişime açma şeklinde işlemleri son aşama kolay bir halde uygulayabilmenize destek sağlar. Bu sayede hostingle ilgili işlemleri gerçekleştirirken zaman kaybetmenizin önüne geçer.

Tüm web sitelerinde kullanabileceğiniz Plesk Panel, Linux ve Windows işletim sistemleri üstüne kurulabilir. Linux üstünden Plesk Panel kurulumu gerçekleştirmeniz için SSH ekranı üstünden birkaç kod girmeniz kafi olur. Windows üstünden kurulum yapmak için ise Windows kullanıcıları için erişime oluşturulan .exe uzantılı kurulum dosyasını indirip kişisel ayarlarınızı yapmanız gerekir. Vargonen hosting servislerinde ise Plesk panel hazır kurulu şekilde teslim edilmektedir ve sitenizi tanımladığınız andan itibaren ise Plesk Panel kullanmaya başlayabilirsiniz.

Geçmişten Bugüne Plesk Panel

Plesk Panel, Plesk Inc. adlı bir Amerikan şirketinin 2003 senesinde piyasaya sürdüğü bir web hosting denetim panelidir. 2008 senesinden bu yana Parallels adlı şirket tarafınca gösterilen denetim paneli, 18 değişik sürüme haizdir. Tertipli olarak güncellenerek ortalama 3 ayda bir yeni sürümünü kullananların beğenisine sunan Plesk, dünyanın en fazlaca tercih edilen web hosting denetim panelleri içinde yer alır.

İlk sürümlerinden beri web sitesi sahiplerinin gereksinimlerini başarıyla karşılayan denetim paneli, web sitelerine dinamizm katar. Bilhassa erişim sayısı yüksek, içinde ne olduğu çoğunlukla güncellenen ve hosting mevzusunda sık müdahale gerektiren web siteleri için son aşama ideal olan Plesk Panel, güvenlik önlemleriyle de kullananların beğenisini kazanır.

Plesk Panel, Windows kullanıcılarına son aşama ergonomik çözümler sunar.  Kendisine ilişik IIS üstünde çalışan Plesk Panel, web sitenize benzeri olmayan bir güvenlik sağlar ve tüm işlemlerinizi güvenlik endişesi yaşamadan tamamlayabilmenize imkân tanır. Ek olarak dosya yedekleme işlemini de elde eden Plesk Panel, veri kaybı ihtimalinizi de minimuma indirir. Sitenizi yedekleyebilmenizi elde eden denetim panel, ek olarak raporlama sistemiyle de öne çıkar.

Plesk Panel Özellikleri Nedir?

Plesk Panel ile web sitenizin pek fazlaca hosting işlemini basitçe halledebilirsiniz. Arayüzündeki sekme ve tuşlarla rahatça denetim edebileceğiniz Plesk Panel ile verilerinizi ve daha önceki ayarlarınızı da kaydedebilirsiniz. Tertipli olarak gösterilen güncelleme seçeneklerini takip ederek en yeni hosting uygulamalarını ve en güncel güvenlik önlemlerini de yakalayabilirsiniz. Plesk Panel ile elde edebileceğiniz faydalar ise aşağıdaki gibidir.

  1. Domain Yönetimi: Plesk Panel kullanarak web sitenizin alan adını kolaylıkla yenileyebilir ya da silebilirsiniz. Satın aldığınız hosting hizmetinin izin verdiği kadar ek alan adı ekleyebilir ve böylece sitenizin ulaşılırlığını artırabilirsiniz.
  2. E-posta Hesabı Oluşturma: Satın aldığınız hosting hizmetinin size tanımış olduğu kadar e-mail hesabını Plesk Panel üstünden basitçe açabilirsiniz. Home ⇒ Alan Adı Tıklayınız ⇒ Mail işlemlerini yaparak arzu ettiğiniz mail hesabını oluşturabilirsiniz.
  3. Veritabanı Oluşturma: Plesk Panel kullanarak MySQL Veritabanı oluşturabilir ya da PHP MyAdmin girişi sağlayabilirsiniz. Menü ⇒ Alan Adı Tıklayınız ⇒ Veritabanı sıralamasını takip ederek veritabanına erişebilir, yeni veritabanı oluşturabilirsiniz.
  4. FTP Şifresi Yenileme: Plesk Panel denetim panelinden yararlanarak FTP şifrenizi de basitçe güncelleyebilirsiniz. Menü⇒ Alan Adı Tıklayınız ⇒ Ayarlar adımlarını takip ederekFTP şifresi güncelleme ayarını seçebilir ve yeni şifrenizi oluşturabilirsiniz.
  5. Güvenlik: Plesk Panel, web sitenizi güvenli hâle getirmenize de destek sağlar. Sitenizdeki verileri yedekleyen ve bu sayede informasyon kaybının önüne geçen panel, bununla birlikte hata kayıtlarını da raporlar ve size daha etkili bir edinim sunar.
  6. Trafik Takip edeni: İnternet sitesi sahipleri için en mühim verilerin başlangıcında trafik gelir. Plesk Panel, bu bilgiye de ulaşabilmenize destek sağlar. Site trafiğinizi çözümleme edip size raporlayan Plesk panel, site performansını basitçe izleyebilmenize olanak tanır.

Hosting Yönetiminde Plesk Panel Avantajları Nedir?

Plesk Panel, hosting yönetimini basit hâle getirmesiyle öne çıkar. Panel kullanılmadan meydana gelen hosting yönetimi işlemleri, mecburi olarak kodlarla ilerler ve bu durum da çeşitli problemleri bununla beraber getirir. Bilhassa kod yazmaya başat olmayan yöneticiler için büyük problem olan bu durum, ufak işlemler için dahi sistem yöneticilerinin yardımına başvurma zorunluluğu doğurur ve zaman kaybetmenize sebep olabilir.

Plesk Panel, sizin için hosting yönetiminde 7/24 çalışan bir sistem yöneticisi vazifesi üstlenir. İhtiyaç duyduğunuz tüm değişimleri size seçenek olarak sunan denetim panel, kod bilginiz olmasa dahi hosting işlemlerinin tamamını yürütebilmenize imkân tanır. Son aşama ergonomik bir arayüze haiz olan sistem, basit kullanılma pozitif yanları ile de öne çıkar ve web sitenizi daima dinamik tutabilmenizi mümkün kılar.

Sitenize yan adresler ekleyebilmenize müsaade eden Plesk Panel, bu sayede sitenizin daha erişilebilir hâle gelmesine olanak tanıyarak site trafiğinize katkı sağlar. Web sitenizi dışarıdan gelecek saldırılara karşı güvende tutma özelliğine de haiz olan panel, herhangi bir uzmanlık gerektirmemesiyle de kullanım kolaylığı sunar. Bu sayede bilhassa ticari nitelikli siteler için büyük bir avantaj sağlar.

Dünya genelinde 380.000’den fazla sunucuda ve 11 milyondan fazla web sitesinde tercih edilen Plesk Panel, süratli kullanım avantajıyla da beğeni toplar. Kullanışlı arayüzü yardımıyla arzu ettiğiniz işlem sekmesine rahatça ulaşabilmenize olanak tanıyan otomasyon, taleplerinizi de süratli bir halde gerçekleştirir ve bu sayede sitenize anında müdahalede bulunabilmenize destek sağlar.

Server kurulumu için de en ideal paneller içinde yer edinen otomasyon, fazlaca katılımcılı server çeşitlerini dahi sorunsuz şekilde yönetebilmenize destek sağlar. Bu sayede sanal platformların kolaylıkla yönetim edilebilmesine destek olan yazılım paketi, tertipli olarak güncellemesi sebebiyle son teknolojiyle daima uyumlu kalır ve çağı yakalamanıza destek olanak tanır.

Plesk Panel’de WordPress Yönetimi

Plesk Panel, WordPress tabanlı sitelere de uyum sağlar. WordPress tabanlı siteler için hususi bir eklentiye haiz olan otomasyon, toolkit kurulumu ile sitenize basitçe eklenebilir. Bu sayede WordPress ile kod bilgisi olmadan arzu ettiğiniz siteyi basitçe kurmanız, Plesk Panel ile de gene teknik bilginiz bulunmasa dahi sitenizin hosting ve güvenlik işlemlerini ergonomik bir halde gerçekleştirmeniz mümkün olur.

Plesk denetim paneli, çalışmalarınızda ve değişikliklerinizde önizleme yapabilmenizi de sağlar. Bilhassa WordPress tabanlı sitelerde kullanabileceğiniz kontrol etme seçeneği yardımıyla sitenizdeki değişimleri sandbox üstünde görüntüleyebilir ve denetim edebilirsiniz. Ek olarak Plesk Panel yardımıyla web sitenizi basitçe senkronize edebilir ve kopyalayabilirsiniz. Bu sayede web site içeriğinizi rahatça yedekleyebilir ve güvenliğinizi maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz.


Güncel yazı ve projeleri instagram'da duyuruyorum. Takip et, iletişimde kalalım ✔️@tahamumcu

Taha Mumcu

Ben Taha Mumcu, Bilişim sektöründe uzun süreden beri tecrübe edinerek bir yerlere gelmek için çalışmalarına devam eden ve sektörü yakından takip ederek hiç bir veriden geri kalmayan, girişimci ruhu ile tüm işlere elinden geldiğinde çalışma yapan bir girişimciyim. Henüz genç yaşta birçok tecrübeye ulaşan ve koyulan engelleri aşarak bir yerlere gelmek için çaba göstermekten çekinmiyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Plesk panel her ne kadar kendi alanında güncellemeleri ile kendinden bahsettirse de maalesef piyasaya hakim olan Cpanel&WHM kullanımının önüne geçemeyecek gibi. Yalnızca lisans masraflarından sebep daha fazla kullanıldığını düşünüyorum. Bu tabii ki benim şahsi fikrim.

  2. Plesk’in içerisindeki eklentilerden dolayı cpanel’i terk edip Plesk’e geçiş yaptım. Faydalı bir anlatım olmuş teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün